«Να διευκολύνουμε τις επενδύσεις, να τονώσουμε την ανάπτυξη»

«Να διευκολύνουμε τις επενδύσεις, να τονώσουμε την ανάπτυξη»

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν τρόπους για να βελτιωθούν οι δημόσιες δαπάνες προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύτες και να τονωθεί η ανάπτυξη, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι οι υπουργοί, που σήμερα πραγματοποιούν στο Ελσίνκι την τακτική μηνιαία τους συνεδρίαση, θα συζητήσουν πώς να αναθεωρήσουν τις δημόσιες δαπάνες για να βελτιωθεί η ποιότητά τους και «να δημιουργηθεί περιθώριο για επενδύσεις, που είναι σημαντικό για να διευκολυνθεί η οικονομική ανάπτυξη». Οι δηλώσεις του Επιτρόπου έγιναν σε δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση.

Σε σημερινές του δηλώσεις στο CNBC, ο Ντομπρόφσκις αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Γερμανία, λέγοντας πως στην παρούσα φάση είναι μια από τις χώρες με την πιο έντονη επιβράδυνση στην οικονομία της. «Τώρα είναι πολύ κατάλληλη η στιγμή για την Γερμανία να εξετάσει τα δημοσιονομικά της μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνο ανάπτυξης για την ευρωζώνη προτείνει το Παρίσι

Η Γαλλία πρότεινε σήμερα ένα «σύμφωνο ανάπτυξης» για την οικονομία της ευρωζώνης, μία ημέρα αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάλεσε τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τη δημοσιονομική πολιτική σε συνδυασμό με το νεότερο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε η τράπεζα για να τονώσουν την ανάπτυξη.

Προσερχόμενος στις διήμερες ανεπίσημες συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Ελσίνκι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς αρνήθηκε να σχολιάσει την έκκληση της ΕΚΤ, αλλά ο Γάλλος ομόλογός του Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι θα παρουσιάσει μια πρόταση για ένα «σύμφωνο ανάπτυξης».

«Δεν θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με το επίπεδο ανάπτυξης στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Λεμέρ σε δημοσιογράφους. «Θα ήθελα να θυμίσω σήμερα το πρωί τη γαλλική πρόταση για ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης που βασίζεται σε τρεις πυλώνες: περισσότερες επενδύσεις από χώρες που έχουν το απαραίτητο δημοσιονομικό περιθώριο να επενδύσουν, περισσότερες μεταρρυθμίσεις από χώρες που στερούνται παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας και η ανάγκη να μειωθεί το επίπεδο δημοσίων δαπανών και δημόσιου χρέους».

«Είναι πραγματικά ώρα να αποφασίσουμε και να έχουμε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη ανάπτυξη», δήλωσε ο Λεμέρ.

Τη στήριξή του εξέφρασε και ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Έντουαρτ Μίλερ. «Η οικονομία αποδυναμώνεται. Στόχος είναι να ενισχύσουμε τις επενδύσεις και επίσης να ενδυναμώσουμε την κεφαλαιαγορά», δήλωσε.