Προκαλεί ο Σαλβίνι: Θα ζητήσουμε αποζημίωση από την Ευρώπη για την άνοδο των spread

Προκαλεί ο Σαλβίνι: Θα ζητήσουμε αποζημίωση από την Ευρώπη για την άνοδο των spread

Νέα αναταραχή στις αγορές προκαλεί η ιταλική κυβέρνηση με τον ισχυρό άνδρα της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, να προειδοποιεί ότι η Ιταλία θα ζητήσει... οικονομική αποζημίωση από την Ευρώπη για τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίες καταστροφολογούν και οδηγούν σε άνοδο τα spread.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, επιμένει ότι η Ιταλία δεν θα αλλάξει τους στόχους της για το δημοσιονομικό έλλειμμα παρά τις πιέσεις από τις Βρυξέλλες και τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν κάνουμε πίσω από αυτό το 2,4% του ΑΕΠ, αυτό πρέπει να καταστεί σαφές. Δεν θα υποχωρήσουμε ούτε χιλιοστό. Αν χρειαστεί, θα εξηγήσουμε τα μέτρα υπέρ της ανάκαμψης απευθείας στους πολίτες», πρόσθεσε ο Ντι Μάιο, κατηγορώντας τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας ότι θέλουν να πέσει η ιταλική κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος επί των οικονομικών θεμάτων της Λέγκας Κλαούντιο Μπόργκι ανασκεύασε προηγούμενες δηλώσεις του που προκάλεσαν αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, λέγοντας ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από το ευρώ

«Απλά επανέλαβα αυτό που έλεγα πάντα: ότι προσωπικά είμαι πεπεισμένος πως η Ιταλία θα είναι καλύτερα με το δικό της νόμισμα αλλά αυτό δεν είναι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Είναι η πάγια απάντησή μου, το έχω πει χίλιες φορές», δήλωσε ο ο ευρωσκεπτικιστής οικονομολόγος στο Reuters.

Νωρίτερα, οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν απότομη αύξηση, με το spread να ξεπερνάει τις 300 μονάδες βάσης, μετά τη δήλωση του Μπόργκι ότι η Ιταλία θα είχε πιο ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες εάν βρισκόταν εκτός του ευρώ. Ο Μπόργκι είναι βουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού στην κάτω βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου, αλλά δεν είναι υπουργός.

Παράλληλα, ο έτερος αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, προχώρησε σε μία πρωτοφανή δήλωση, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι αυτός είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παχνιδιού στην Ιταλία. Ο Σαλβίνι κατηγόρησε τους Ευρωπαίους, υποστηρίζοντας ότι η κριτική εις βάρος του ιταλικού προϋπολογισμού από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνει το κόστος δανεισμού της χώρας και γι'' αυτό τον λόγο η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει... οικονομική αζποζημίωση.

«Τα λόγια και οι απειλές του Γιούνκερ και άλλων υψηλόβαθμων γραφειοκρατών της ΕΕ συνεχίζουν να αυξάνουν το spread Είμαστε έτοιμοι να αξιώσουμε αποζημιώσεις από αυτούς που θέλουν να βλάψουν την Ιταλία», ανέφερε ο Σαλβίνι.