8ος χρόνος, ημέρα 2478η
Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022

Nomura: Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη

Nomura: Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη
Ap Images

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εν μέσω ανησυχιών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει πλήρως τις προμήθειες.

Η Nomura, ιαπωνική επενδυτική τράπεζα με σημαντικές δραστηριότητες στο Λονδίνο, αναφέρει σε έκθεσή της ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα πληγεί, μεταξύ άλλων και από την πτώση της ζήτησης στις ΗΠΑ, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές της.

Επιπλέον, αναφέρεται στις συνεχιζόμενες επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Συρρίκνωση της οικονομίας

Η Nomura τονίζει ότι αναμένει η ευρωπαϊκή οικονομία να αρχίσει να συρρικνώνεται κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2022 και ότι η ύφεση θα συνεχιστεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023, με συνολική μείωση 1,7% του ΑΕΠ.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει «συνθήκες παγκόσμιου χαρακτήρα, όπως αύξηση των τιμών ενέργειας και πληθωρισμό, αύξηση γεωπολιτικών κινδύνων και αβεβαιότητα, που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα έχουν την ίδια μοίρα – ύφεση – με τις ΗΠΑ», έγραψε ο Τζορτζ Μπάκλεϊ, οικονομολόγος της Nomura.