Απ. Βεσυρόπουλος: Νομοσχέδιο με νέα δέσμη φορολογικών ελαφρύνσεων έως το τέλος Ιουλίου

Νομοσχέδιο με νέα δέσμη φορολογικών ελαφρύνσεων  έως το τέλος Ιουλίου

Ένα ακόμα σημαντικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις έρχεται προς ψήφιση στην Βουλη τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βευρόπουλο. 

Μεταξύ των παρεμβάσεων η αναστολή υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ,οι μειώσεις στα τέλη ταξινόμησης των επιβατικών αυτοκινήτων, η σύσταση επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών, που στοχεύει στην ταχεία επίλυση των εκκρεμών φορολογικών διαφορών, η παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις να παρέχουν δωρεάν μετοχές στους εργαζόμενους ως κίνητρο επιβράβευσης και η θέσπιση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 15% για τους εργαζόμενους, σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση υπεραξίας από την πώληση των μετοχών, η παροχή κινήτρων σε αλλοδαπούς συνταξιούχους να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και να υπαχθούν σε εναλλακτική φορολόγηση του εισοδήματός τους, αλλοδαπής προέλευσης, με φορολογικό συντελεστή 7% για χρονικό διάστημα δέκα ετών. Το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, υπογράμμισε πως «η Κυβέρνηση παρεμβαίνει στοχευμένα, πήρε και θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων αλλά και των φορολογούμενων πολιτών». Αναφέρθηκε στην Επιστρεπτέα προκαταβολή λέγοντας πως στην πρώτη φάση μπήκαν 52.490 που μοιράστηκαν 602 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα Μάιο. Στην δεύτερη φάση εντάχθηκαν 21.805 ατομικές επιχειρήσεις και 31.405 νομικά πρόσωπα και η οικονομική ενίσχυση για κάθε επιχείρηση κινήθηκε κατά μέσο όρο στα 11.500 ευρώ, ενώ είναι ακόμα σε εξέλιξη αυτός ο δεύτερος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ, κατά τον οποίο απορροφώνται διαρκώς οι σχετικές πιστώσεις» και τόνισε πως το πεδίο των δικαιούχων, διευρύνεται αφού εντάσσονται μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ακόμα και αν ήταν προβληματικές κατά την 31-12-2019 αλλά και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους που διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή». Και τόνισε πως θα ακολουθήσει και τρίτη φάση στην οποία θα ενταχθούν οι επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους αλλά και χωρίς ταμειακή μηχανή του τουριστικού εποχιακού κλάδου.

Ο κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος με προσθήκη στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει την τοποθέτηση υποθαλάσσιων αγωγών και καλωδίων παρέχει την δυνατότητα σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ και σύνθετα τουριστικά καταλύματα να προβαίνουν σε τοποθέτηση υποθαλάσσιων αγωγών και καλωδίων για έργα όπως η εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού, στις περιοχές όπου δεν υφίσταται δίκτυο αποχέτευσης και η αφαλάτωση για τις περιοχές όπου δεν υπάρχει επάρκεια νερού. Παράλληλα, τους δίνεται η δυνατότητα να τοποθετούν και άλλες κατασκευές, όπως πλωτές προβλήτες, εξέδρες και ναύδετα, τα οποία συμβάλλουν στην αναβάθμιση του συνολικού τουριστικού προϊόντος. Τα έργα αυτά εντάσσονται στη διαδικασία αδειοδότησης του άρθρου 14 του ν. 2971/2001, όπου, μεταξύ άλλων, απαραίτητη προϋπόθεση για την αδειοδότησή τους είναι η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και η εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δύο ασφαλιστικές δικλίδες που κινούνται στην κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος.