Νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλό και παραλία προωθεί η κυβέρνηση

Νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλό και παραλία προωθεί η κυβέρνηση

Γενικευμένη νομιμοποίηση δημόσιων αλλά και ιδιωτικών αυθαιρέτων σε αιγιαλό και παραλία λίγο πριν τις εκλογές προβλέπει νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Ειδικότερα, παρά τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, η νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τακτοποιήσεις σε πλήθος ακινήτων με υπερβάσεις στους όρους δόμησης ακόμη και χωρίς άδειες, όπως και για κτίσματα που χτίστηκαν και μετά την ημερομηνία της 27ης Ιουλίου του 2011.

Όπως σημειώνει η «Καθημερινή», πρόκειται για διατάξεις πολύ πιο ευνοϊκές για παρανομούντες σε σχέσει με εκείνες που είχαν παρουσιαστεί το 2014 και αποσύρθηκαν εξαιτίας της γενικευμένης κατακραυγής. 

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο καθιστά πιο «ευέλικτο» τον ορισμό της ζώνης της παραλίας, επιτρέποντας πλάτος μικρότερο από τα 50 μέτρα που προβλέπει η ισχύουσα σήμερα νομοθεσία.

Ως βασική προϋπόθεση για τις νομιμοποιήσεις αυθαίρετων κτισμάτων το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι θα πρέπει να έχουν συνάψει στο παρελθόν σύμβαση με το Δημόσιο, τον ΕΟΤ, τη Γ.Γ. Αθλητισμού ή κάποιον δήμο, βάσει αναπτυξιακών νόμων. Το χρηματικό αντάλλαγμα, θα ανανεώνεται ανά πενταετία, διευκολύνοντας πλήθος εταιρειών από τον τουρισμό, την βιομηχανία κ.α.

Παράλληλα, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών θα μπορούν να εξαιρούνται από την κατεδάφιση, μια ευρεία γκάμα έργων που κατασκευάστηκαν μετά την 28.7.2011, εφόσον αφορούν έργα εθνικής Άμυνας και ασφάλειας, εθνικής σημασίας, υποδομής δικτύων κοινής ωφέλειας, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διεθνούς, εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, δημοτικών οδών καθώς έργα που αποτελούν οργανικό ή λειτουργικό σύνολο με νομίμως κατασκευασθέν έργο.

Προϋπόθεση για την εξαίρεση από την κατεδάφιση ή την χορήγηση άδειας θα είναι η ύπαρξη νόμιμου διακανονισμού της αποζημίωσης που καθορίζεται από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία για την αυθαίρετη και παράνομη χρήση της έκταση, έως και πέντε έτη αναδρομικά. Η ετήσια αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης, θα υπολογίζεται με βάση, το αντίστοιχο αντάλλαγμα για τη χρήση του χώρου του έργου, προσαυξημένο κατά ένα τρίτο.