Nissan: Συνεδριάζει το Δ.Σ. για αλλαγή ηγεσίας μετά το οικονομικό σκάνδαλο

Nissan: Συνεδριάζει το Δ.Σ. για αλλαγή ηγεσίας μετά το οικονομικό σκάνδαλο

Ύστερα από 19 ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι της Nissan, ο Κάρλος Γκοσν αναμένεται σήμερα να αποπεμφθεί, μετά την σύλληψή του για εμπλοκή σε σκάνδαλο φοροδιαφυγής και υπεξαίρεσης χρημάτων της εταιρείας.

Το διοικητικό συμβούλιο της Nissan συνεδριάζει σήμερα στην Γιοκοχάμα προκειμένου να δώσει τέλος στους κραδασμούς που προκαλεί η σύλληψη του -άλλοτε ισχυρού και αξιοσέβαστου, όπως τον χαρακτηρίζει το Reuters- ηγέτη της εταιρείας.

Ο Γκοσν συνελήφθη μόλις λίγη ώρα μετά την παραδοχή της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας ότι είχε χρησιμοποιήσει εταιρικά χρήματα για προσωπικούς λόγους και ότι ερευνά πιθανές παράτυπες πρακτικές φοροδιαφυγής τόσο του ιδίου όσο και του εντεταλμένου διευθυντή Γκρέγκ Κέλι επί διάστημα μηνών.

Υπάρχουν υπόνοιες για εσφαλμένες δηλώσεις, επειδή εμφάνιζε επί σειράν ετών χαμηλότερα ατομικά εισοδήματα από τα πραγματικά, αλλά και για χρήση εταιρικών περιουσιακών στοιχείων για ιδίους σκοπούς.

Το ζήτημα έχει πάρει διαστάσεις πέραν της Ιαπωνίας, καθώς η Nissan έχει συστήσει τα τελευταία 19 χρόνια κοινοπραξία με τη γαλλική Renault, η οποία διευρύνθηκε το 2016 για να συμπεριλάβει την ιαπωνική Mitsubishi Motors.

Ο Γκους ήταν ο εμπνευστής της συμμαχίας αυτής, και μάλιστα τελευταία πίεζε προς την κατεύθυνση της πλήρους συγχώνευσης των Renault και Nissan, με παρότρυνση της γαλλικής κυβέρνησης και παρά τις έντονες επιφυλάξεις από πλευράς της ιαπωνικής εταιρείας.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι δεδομένης της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου της Nissan, η αποπομπή του Γκοσν αναμένεται να εγκριθεί. Η Nissan κατέχει πέντε έδρες στο εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο, η Renault δύο, και οι υπόλοιπες ανήκουν σε ανεξάρτητους εξωτερικούς διευθυντές, έναν πρώην γραφειοκράτη και έναν οδηγό αγώνων ταχύτητας.

Καθώς οι Γκοσν και Κέλλυ παραμένουν υπό κράτηση, κανείς τους δεν θα μπορεί να ψηφίσει ή να υπερασπιστεί τον εαυτό του στη συνεδρίαση.

Εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας για το μέλλον της συμμαχίας, ο υπουργός βιομηχανίας της Ιαπωνίας και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στο Παρίσι για να αναζητήσουν τρόπο σταθεροποίησής της.

Διαβάστε ακόμα:

Συνελήφθη ο πρόεδρος της Nissan για οικονομική κακοδιαχείριση