Nissan: Εξετάζει την πώληση του μεριδίου της στην Mitsubishi

Nissan: Εξετάζει την πώληση του μεριδίου της στην Mitsubishi

Η Nissan Motor εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης μέρους ή ολόκληρου του μεριδίου της 34% στην Mitsubishi Motors σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται πηγές, μία κίνηση που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την τριμερή συμμαχία που περιλαμβάνει και τη γαλλική Renault.

Η μετοχή της Nissan παρουσίασε άνοδο 5% μετά τη δημοσίευση της είδησης, ενώ της Mitsubishi 3%.

«Δεν υπάρχουν σχέδια αλλαγής της κεφαλαιακής διάρθρωσης με την Mitsubishi», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Nissan και επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο της Mitsubishi που πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να συνεργάζεται στο πλαίσιο της συμμαχίας.

Η Nissan, που προσπαθεί να ανακάμψει από την ύφεση της πανδημίας, θα μπορούσε να πουλήσει το μερίδιό της σε μία εταιρεία του ομίλου Mitsubishi όπως η Mitsubishi Corp, που κατέχει ήδη το ένα πέμπτο της Mitsubishi Motors, αναφέρει το Bloomberg.

Μία τέτοια συμφωνία θα άλλαζε ριζικά την τριμερή εταιρική σχέση που οικοδόμησε ο Κάρλος Γκοσν, πρώην πρόεδρος του συνεταιρισμού, και η οποία βυθίστηκε σε σύγχυση μετά τη σύλληψη του Γκοσν το 2018.

Ο Γκοσν επιθυμούσε πλήρη συγχώνευση της Renault με τη Nissan, ένα σχέδιο που εγκαταλείφθηκε, σύμφωνα με πηγές του Reuters, καθώς οι εταιρείες αποφάσισαν να διορθώσουν τα προβλήματα του συνεταιρισμού. Η πανδημία, ωστόσο, επέτεινε τα προβλήματα και καθιστά δύσκολη την ανάκαμψη.

Η Nissan, της οποίας το 43% ανήκει στη Renault, υποβάθμισε την προηγούμενη εβδομάδα τις εκτιμήσεις της για λειτουργικές απώλειες στο σύνολο του έτους έως τον Μάρτιο κατά 28%, χάρη στην ανάκαμψη της ζήτησης, κυρίως στην Κίνα. Η Mitsubishi Motors, η 6η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, αναμένει λειτουργικές απώλειες της τάξης των 140 δις. γιεν για το σύνολο του έτους.

Και οι δύο εταιρείες προχωρούν σε περικοπές της παραγωγής και των δαπανών σε μια προσπάθεια να επιστρέψουν σε κερδοφορία.