Αντίποινα Πεκίνου στους δασμούς Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα αξίας $50 δισ.

Αντίποινα Πεκίνου στους δασμούς Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα αξίας $50 δισ.

Με μια κίνηση που απειλεί να εκτροχιάσει ολοκληρωτικά το παγκόσμιο εμπόριο, ο Ντόναλντ Τράμπ ανακοίνωσε νέο πακέτο δασμών 25% σε κινεζικά προϊόντα ύψους 50 δισ. δολαρίων. Μάλιστα αυτή τη φορά οι δασμοί έχουν στρατηγική στόχευση αφού αφορούν προϊόντα από τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, η οποία αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα για την κινεζική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο ο Λευκός Οίκος την απόφαση είχε ανακοινώσει δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 60 δισ. δολαρίων.

Όπως, λοιπόν, αναφέρει το Bloomberg, το πρώτο πακέτο δασμών θα αφορά προϊόντα ύψους 34 δισ. δολάρια και θα τεθεί σε ισχύ στις 6 Ιουλίου. Δασμοί σε προϊόντα ακόμα 16 δισ. δολαρίων θα επανεξεταστούν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Κίνας, γνωστοποιώντας ότι θα επιβάλει στις Ηνωμένες Πολιτείες «ταυτόσημους» τελωνειακούς δασμούς, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

«Θα λάβουμε αμέσως μέτρα στον τομέα των τελωνειακών δασμών ενός ισοδύναμου εύρους», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εμπορίου, το οποίο καλεί τις υπόλοιπες χώρες σε «συλλογική δράση» εναντίον αυτής της «οπισθοδρομικής και ξεπερασμένης συμπεριφοράς» της Ουάσινγκτον.

Στο πλαίσιο αυτό η Κίνα θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς ύψους 25% σε 659 αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua, επικαλούμενο την Επιτροπή Δασμών του Κρατικού Συμβουλίου.

Οι πρώτοι δασμοί, ύψους 34 δισεκ. δολαρίων, θα τεθούν σε εφαρμογή στις 6 Ιουλίου και θα αφορούν μια σειρά αγροτικών προϊόντων, αυτοκινήτων και αλιευμάτων. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο, οι δασμοί που θα επιβληθούν σε άλλα αμερικανικά προϊόντα θα ανακοινωθούν αργότερα.

Ο αναθεωρημένος κατάλογος των ΗΠΑ περιέχει 1.102 προϊόντα, σύμφωνα με το Bloomberg, από 1.300 που συμπεριλάμβανε ο προηγούμενος κατάλογος που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να ανεχθούν την απώλεια της τεχνολογίας και της πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω αθέμιτων οικονομικών πρακτικών», ανέφερε ο Τραμπ στη δήλωσή του, μετά την οποία υποχώρησαν τα futures μετοχών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το πράσινο φως για τους δασμούς δόθηκε την Πέμπτη ύστερα από 90λεπτη συνάντηση του Τραμπ με  ανώτερους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, στελέχη της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας, και ανώτερους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εμπορίου, αναφέρει ο ιστότοπος Marketwatch.

Στις αρχές τις εβδομάδας ο Ντ. Τραμπ είχε πει ότι προτίθεται να αντιμετωπίσει «πολύ σκληρά» την Κίνα πάνω σε εμπορικά ζητήματα. Αναλυτές εκτιμούν ότι μετά τη συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και τη δρομολόγηση της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου ο Τραμπ δεν χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια του Πεκίνου και είναι αποφασισμένος να διατηρήσει τις πιέσεις στις διμερείς συνομιλίες τους για το εμπόριο.