Νέος δανεισμός με αρνητικό επιτόκιο για το ελληνικό Δημόσιο

Νέος δανεισμός με αρνητικό επιτόκιο για το ελληνικό Δημόσιο

Με αρνητικό επιτόκιο δανείστηκε σήμερα για τρίτη συνεχόμενη φορά το ελληνικό Δημόσιο, για πρώτη όμως στην ιστορία όσον αφορά έντοκα γραμμάτια 6μήνου, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο -0,02% και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να αντλεί 812,5 εκατ. ευρώ.

Στη σημερινή δημοπρασία ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,11 από 2,88 στην προηγούμενη δημοπρασία, αφού υποβλήθηκαν συνολι­κές προ­­­σφο­ρές ύψους 1,32 δισ. ευρώ

Το ποσό περιλαμβάνει μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ. Ως ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί η 6η Δεκεμβρίου.

Στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση εξάμηνων εντόκων, στις 30 Οκτωβρίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 0,00% ακριβώς, με τις προσφορές να είναι σχεδόν τριπλάσιες (2,88 φορές κάλυψη) του ποσού που ήθελε να αντλήσει ο ΟΔΔΗΧ.

Η σημερινή διαπραγμάτευση δείχνει πως παρά τις πιέσεις που δέχονται τα ομόλογα διεθνώς το τελευταίο διάστημα, εντούτοις η Ελλάδα κατάφερε  για μία ακόμη φορά να επιβεβαιώσει την παρουσία της στην ομάδα των χωρών που δανείζονται με αρνητικά επιτόκια.

Σημειώνεται πως είναι η τρίτη φορά που το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο. Η πρώτη ήταν στις αρχές Οκτωβρίου, όταν εκδόθηκαν έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας, με επιτόκιο -0,02% και η δεύτερη πάλι με τρίμηνα έντοκα στις αρχές Νοεμβρίου, με επιτόκιο -0,08%.