Νέοι φόβοι ύφεσης στη Γερμανία - «Πάγωσαν» οι βιομηχανικές παραγγελίες

Νέοι φόβοι ύφεσης στη Γερμανία - «Πάγωσαν» οι βιομηχανικές παραγγελίες

Του Κωσταντίνου Μαριόλη

Αυτό που πριν από λίγους μήνες έμοιαζε με σενάριο καταστροφής σήμερα παίρνει σάρκα και οστά καθώς η απροσδόκητη πτώση των βιομηχανικών παραγγελιών τον Δεκέμβριο ενισχύει τις ανησυχίες για συρρίκνωση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης στο δ'' τρίμηνο του 2018.

Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία υποχώρησαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο, κατά 1,6% σε μηνιαία βάση και κατά 7% σε ετήσια. Είναι η πιο απότομη πτώση των τελευταίων 6 μηνών και η μεγαλύτερη ετήσια από το 2012, με την Deutsche Bank να εκπλήσσει χθες, υποστηρίζοντας ότι η γερμανική οικονομία οδεύει σε ύφεση καθώς επιδεινώνεται το επιχειρηματικό κλίμα.

Τη στιγμή, λοιπόν, που η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας κάνει λόγο για μικρή μεγέθυνση του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, τα στοιχεία που ανακοινώνονται υποδεικνύουν ότι η ύφεση χτυπάει την πόρτα της ατμομηχανής της Ευρώπης. Όπως ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, η πτώση δείχνει ότι θα συνεχιστεί η αδυναμία του βιομηχανικού κλάδου ενώ οι πρόσφατες μετρήσεις για το κλίμα δείχνουν ότι το momentum έχει «παγώσει» στις αρχές του έτους.

Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για γερμανικά αυτοκίνητα ενισχύθηκε κατά 10,2% τα συνολικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση χειροτερεύει, την ώρα που η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο για πρώτη φορά σε διάστημα 4 ετών. Μέχρι και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει μικρότερη ανάπτυξη για το 2019 καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας του εμπορικού πολέμου και των ανησυχιών για το Brexit.