Νέο σοκ στη Γερμανία, βυθίζεται η βιομηχανία

Νέο σοκ στη Γερμανία, βυθίζεται η βιομηχανία

Νέα απροσδόκητη πτώση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Ιούλιο υποδεικνύοντας ότι η κατάσταση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης χειροτερεύει και δύσκολα θα αποφευχθεί η ύφεση. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, η βιομηχανική παραγωγή περιορίστηκε κατά 0,6% όταν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μικρή αύξηση της τάξης του 0,4%.

Παρά το γεγονός ότι οι προσδοκίες είχαν υποβαθμιστεί μετά τα χθεσινά στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες, τα οποία ήταν επίσης απογοητευτικά, η πτώση έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά οικονομικών δεικτών που συνθέτουν ένα πολύ μουντό σκηνικό για τη γερμανική οικονομία και όλοι πλέον αναμένουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ γ' τριμήνου που θα πιστοποιούν ότι η ύφεση είναι και τεχνικά γεγονός. Σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή σημείωση πτώση 4,2% υποδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη αποτελεί σοβαρή πρόκληση για το Βερολίνο.

Όπως τονίζει η Capital Economics σε σημερινό της σχόλιο, όλα τα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία δείχνουν ότι η ύφεση στη μεταποίηση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Ακόμη και εξαιρουμένων των στοιχείων για τους κλάδους των κατασκευών και της ενέργειας που συνήθως εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε σε μηνιαία βάση. Μάλιστα, η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών κατέγραψε μείωση 1,2% αντικατοπτρίζοντας ενδεχομένως την αδυναμία στον τομέα των επενδύσεων.

«Συμπερασματικά, η η ύφεση της γερμανικής βιομηχανίας συνεχίζεται στο γ' τρίμηνο και δείχνει ικανή να διαρκέσει ακόμη περισσότερο», σημειώνει η Capital Economics.