«Τρέλα» για ελληνικά ομόλογα – Κάτω από το 2,7% το 10ετές

«Τρέλα» για ελληνικά ομόλογα – Κάτω από το 2,7% το 10ετές

Στο 2,684% υποχώρησε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στις συναλλαγές της Πέμπτης λόγω της αυξημένης ορατότητας αναφορικά με την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και της «μανίας» των επενδυτών για τίτλους της Ευρωζώνης.

Οι επενδυτές ποντάρουν στην επόμενη ημέρα και στον σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γεγονός που μειώνει σημαντικά το country risk, καθώς «η Ελλάδα δείχνει να εισέρχεται σε τροχιά ομαλότητας», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν αναλυτές της αγοράς.

Μέχρι και το πρακτορείο Bloomberg αναφέρθηκε σήμερα στον αέρα αλλαγής που φέρνει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και οι φιλικές προς την επιχειρηματικότητα πολιτικές που έχει υποσχεθεί ότι θα εφαρμόσει αμέσως μετά τις εκλογές, τονίζοντας ωστόσο ότι η αποστολή του Κ. Μητσοτάκη μόνο εύκολη δεν είναι καθώς θα πρέπει από τη μία να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των επενδυτών και ταυτόχρονα να ελαφρύνει το βάρος για τους Έλληνες πολίτες.

Το κλίμα είναι τόσο ευνοϊκό που οι ελληνικοί τίτλοι καταγράφουν καθημερινά διαδοχικά ιστορικά χαμηλά. Και μπορεί τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης να δέχονται τεράστιες εισροές από τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες άλλαξαν ρότα, όμως είναι αξιοσημείωτο ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν μας είχαν συνηθίσει να ακολουθούν την ευρύτερη τάση. Εμφανίζουν επίσης σημάδια αποσύνδεσης από τους ιταλικούς τίτλους, με το spread μεταξύ του ελληνικού 10ετούς και του αντίστοιχου ιταλικού να φτάνει σήμερα έως τις 26 μονάδες βάσης.

Το κυνήγι για αποδόσεις ωφελεί τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης, την ώρα που στις ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο και το Brexit ήρθε να προστεθεί το επεισόδιο με τα τάνκερ στον κόλπο του Ομάν. Στο μεταξύ, οι επενδυτές δείχνουν να μην πιστεύουν ότι η Ιταλία θα φτάσει στα άκρα την κόντρα με την Κομισιόν και ότι εντέλει η Ρώμη θα καταλήξει σε συμβιβασμό με τις Βρυξέλλες.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείται στο ιστορικό χαμηλό του 2,693%, ενώ του πενταετούς υποχωρεί στο 1,546%, σε μία συγκυρία που στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι αναλυτές βλέπουν τις συνθήκες να βελτιώνονται για την ελληνική οικονομία εξαιτίας της πολιτικής αλλαγής που εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα στις 7 Ιουλίου. Ακόμα και η απόδοση του 15ετούς ομολόγου δοκιμάζει το όριο του 3% - κάτι που πριν από μερικούς μήνες φάνταζε πολύ μακρινό, αν όχι απίθανο σενάριο – υποχωρώντας έως το 3,036%.

 

Κ. Μαριόλης