Νέο limit down για την MLS εξαΰλωση της μετοχής

Νέο limit down για την MLS εξαΰλωση της μετοχής

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στο limit down άνοιξε σήμερα Δευτέρα η μετοχή της MLS με την κρίση να μαίνεται, ύστερα από τη μεγάλη πτώση (και) της περασμένης εβδομάδας, αλλά και την παραίτηση του γενικού διευθυντή και μέλους του διοικητικού συμβουλίου Ιωάννη Ζάννα την Παρασκευή.

Η αγορά είναι ιδιαιτέρως ανήσυχη μετά απ' όλες τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν οδηγήσει τη μετοχή σε χαμηλό δέκα και πλέον ετών και την κεφαλαιοποίηση μόλις στα 12,36 εκατ. ευρώ!

Η παραίτηση του κ. Ζάννα που ήταν κοντινός συνεργάτης του ιδρυτή και επικεφαλής της MLS Ιωάννη Καματάκη, ασφαλώς και συνδέεται – σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς – με τη γενικότερη κρίση που υπάρχει στην εταιρεία όλο το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις όχι αναμενόμενες πωλήσεις του MAIC.

Την περασμένη εβδομάδα η μετοχή απώλεσε συνολικά το 21,81% της αξίας της, ενώ από τα ιστορικά χαμηλά των 5,32 ευρώ που βρέθηκε την 1η Απριλίου 2019, καταγράφει πτώση άνω του 80%.

Σήμερα η μετοχή άνοιξε στα 1,38 ευρώ, αμέσως με πτώση έως 30% οδηγήθηκε έως το χαμηλό των 0,9660 ευρώ ενώ πλέον διαπραγματεύεται στα 0,9860 ευρώ με πτώση 28,55% και όγκο που ήδη έχει ξεπεράσει ήδη τα 202 χιλ. τεμάχια. Κάτω από το 1 ευρώ η μετοχή είχε να βρεθεί από τον Απρίλιο του 2009, ήτοι 10,5 χρόνια πίσω!

Η ανακοίνωση της εταιρείας 

«Σε σχολιασμό σημερινού δημοσιεύματος, η MLS Πληροφορική ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η αποχώρηση του κ. Ι. Ζάννα έγινε για καθαρά προσωπικούς λόγους και η εταιρία του εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα του επαγγελματικά βήματα. Η εταιρία δηλώνει ότι, πέραν τούτου, δεν υφίσταται θέμα παραίτησης διοικητικών στελεχών». 

Το ιστορικό της MLS

Η MLS (από τα αρχικά των λέξεων Making Life Simple) ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια, το 1989 στη Θεσσαλονίκη από το 19χρονο τότε Γιάννη Καματάκη - δευτεροετή φοιτητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ - ως μια τότε... startup και ένα... ταξίδι στο συναρπαστικό κόσμο της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Κύριο χαρακτηριστικό του κ. Καματάκη είναι η αγάπη για την καινοτομία και το νέο κόσμο της τεχνολογίας, πριν ακόμη υπάρξει το internet και τα κινητά τηλέφωνα.

Την πρώτη δεκαετία της λειτουργίας της ανέπτυξε εφαρμογές λογισμικού αλλά και προϊόντα firmware (software και hardware μαζί). Το 1999 ήταν μια σημαντική χρονιά για την εταιρεία, καθώς κέρδισε το Χρυσό Πανευρωπαϊκό Βραβείο Τεχνολογίας και το έπαθλο των 200.000 ευρώ, όντας η πρώτη ελληνική εταιρεία που επιτύγχανε κάτι τέτοιο. Ανάμεσα σε 249 συμμετέχοντες η εταιρεία κέρδισε παρουσιάζοντας το LaserLock, ένα καινοτόμο σύστημα προστασίας των CD-ROM από επίδοξους αντιγραφείς.

Το 2000 κυκλοφόρησε την πρώτη εφαρμογή αναγνώρισης φωνής και τεχνητής νοημοσύνης, ενώ το Μάιο του 2001, δώδεκα χρόνια μετά την ίδρυσή της έκανε την εισαγωγή της στο ελληνικό χρηματιστήριο και το 2002 παρουσίασε την πρώτη εφαρμογή αυτόματης μετάφρασης από ελληνικά σε αγγλικά και αντίστροφα.

Το 2003 παρουσίασε το πρώτο σύστημα αυτόματης πλοήγησης για αυτοκίνητα, το γνωστό... navigator που σε συνδυασμό με την εξέλιξή του τα επόμενα χρόνια, αποτέλεσε τη ναυαρχίδα των επιτευγμάτων της, καθώς πέτυχε παγκόσμια πρωτοπορία σε κάποιες εφαρμογές, ενώ μπήκε και σε ξένες αγορές.

Το 2006, λάνσαρε τον καινοτόμο MLS Destinator Talk&Drive™, που συνδύαζε πλοήγηση με αναγνώριση φωνής ενώ, παράλληλα επέκτεινε τις εργασίες της και στο εξωτερικό, εξάγοντας τον πλοηγό σε χώρες όπως Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Χιλή, Μαρόκο και Κύπρο.

Από το 2010, η εταιρεία εστιάζει στην έρευνα και στο σχεδιασμό νέων τεχνολογιών, δημιουργεί διαδραστικούς πίνακες που τοποθετούνται σε σχολεία στην ελληνική επικράτεια.

Το πρώτο made in Greece κινητό και η συνέχεια

Το 2012 αποτέλεσε σταθμό για την ιστορία και το μέλλον της MLS καθώς τότε κυκλοφόρησε το πρώτο της κινητό τηλέφωνο MLS IQTalk, το πρώτο ελληνικό Smartphone που ενσωμάτωνε τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής και τεχνητής νοημοσύνης. Μια ελληνική εταιρεία παρουσίαζε το πρώτο... made in Greece smartphone, που έδινε τη δυνατότητα για κλήσεις με φωνητική εντολή στα ελληνικά, ενώ φυσικά είχε ενσωματωμένο τον ήδη πλοηγό Talk&Drive.

Πριν μερικά έτη παρουσίασε την πρώτη Android τηλεόρασης που συνδυάζει υπηρεσίες φωνής, όπως οι πλοηγοί και τα κινητά τηλέφωνα. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη Android Smart τηλεόραση με την ονομασία MAIC που «παντρεύεται» με όλες τις συσκευές smartphones και tablets.

Η MLS απασχολεί περί τους 150 εργαζόμενους, από τους οποίους το... 80% είναι νέοι επιστήμονες που στελεχώνουν το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων και είναι η δύναμη πυρός της εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει επιτύχει σημαντικά πράγματα, με πολλές καινοτομίες, και σε έναν χώρο όπου ανταγωνίζεται μεγάλους διεθνείς κολοσσούς και ευχή όλων είναι να καταφέρει να βρει τις λύσεις διαφυγής από την κρίση.