Νέο κεφάλαιο για τον "Νηρέα" σε Αμερική και Β. Αφρική

Νέο κεφάλαιο για τον "Νηρέα" σε Αμερική και Β. Αφρική

Την επόμενη μέρα της ιχθυοκαλλιέργειας σκιαγραφεί ο Αριστείδης Μπελλές, Πρόεδρος του Νηρέα, στην αποκλειστική του συνέντευξη στο Liberal, δηλώνοντας ισχυρό παρόν και δίνοντας το στίγμα για την διεθνή ανάπτυξη του σε ισχυρές αγορές όπως της Αμερικής. Καθιστά δε σαφές ότι η ανάπτυξη των εταιρειών χρήζει της στήριξης της πολιτείας τόσο στις εξαγωγικές όσο και στις παραγωγικές επιχειρήσεις.

Ο Αριστείδης Μπελλές, είναι Πρόεδρος του Νηρέα, αλλά για τους γνώστες της αγοράς και της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής, είναι ένα κεφάλαιο της ιχθυοκαλλιέργειας μόνος του. Εμπνεύστηκε και δημιούργησε την μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας της Μεσογείου και έναν παγκόσμιο παίκτη, περνώντας από δεκάδες εμπόδια για να είναι εδώ σήμερα ενεργός στην επόμενη μέρα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Συνέντευξη στην Αντιόπη Σχοινά

- Η πολυπόθητη επόμενη μέρα για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια φαίνεται ότι πλησιάζει μετά από μεγάλη αναμονή και ισχυρούς τριγμούς στο επιχειρείν. Ποια θα είναι η θέση του Νηρέας;

O Νηρέας ως leader του κλάδου στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια, είναι φυσικό ότι θα πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις της συγκέντρωσης των βασικών πρωταγωνιστών. Στόχος μας είναι πάντα να αντιμετωπίζουμε επιτυχώς τις προκλήσεις και απαιτήσεις της εσωτερικής και παγκόσμιας αγοράς. Και αυτή η χρονική στιγμή είναι μια ακόμη πρόκληση για την πορεία μας την οποία θα κερδίσουμε με καθαρότητα στη δομή, στη λειτουργία και στην παραγωγή της εταιρείας.

- Με βάση το νέο business plan και άσχετα με την είσοδο ή όχι κάποιου fund, ο Νηρέας θα δώσει έμφαση στην εσωτερική αγορά ή στο εξωτερικό;

Ο Νηρέας, είναι μια παραδοσιακά εξωστρεφής εταιρεία με σημαντικές εξαγωγές και υπό αυτή την έννοια, εστιάζει κυρίως στις αγορές του εξωτερικού, από τις οποίες υπάρχει πάντα δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η εσωτερική αγορά δεν πρέπει σε άλλα σημεία να υποστηριχτεί και να ενισχυθεί.

- Θεωρείτε ότι η εσωτερική αγορά έχει δώσει ότι μπορούσε στις επιχειρήσεις ή υπάρχει περιθώριο περαιτέρω διεύρυνσης των δραστηριοτήτων;

Η εσωτερική αγορά, λόγω των γνωστών προβλημάτων της οικονομικής κρίσης και ειδικότερα της έλλειψης ρευστότητας στα ελληνικά νοικοκυριά, εμφανίζεται αρκετά πιεσμένη. Συνεπώς δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα. Εκτός και αν υπάρξει σαφής στροφή και αλλαγή κλίματος με αύξηση της ρευστότητας και άρα και της κατανάλωσης. Βεβαίως πάντοτε η Ελλάδα αποτελεί την βάση μας και την παραγωγική μας δύναμη.

- Ποιες αγορές του εξωτερικού και υπό ποιες συνθήκες παρουσιάζουν ενδιαφέρον για επέκταση εμπορική ή ακόμη και φυσικής παρουσίας;

Η αγορά της Αμερικής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο εμπορικό όσο και παραγωγικό. Ενδιαφέρον επίσης αρχίζει να εμφανίζεται στις αραβικές χώρες και τις χώρες της Β. Αφρικής. Τα τελευταία χρόνια είναι εμφανές ολοένα και περισσότερο, ότι ο πλανήτης θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα έλλειψης τροφίμων, κάτι που πιστοποιεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων.

Εξ αυτού του λόγου λοιπόν, αρκετές χώρες έχουν αρχίσει να επενδύουν στην παραγωγή τροφίμων και μάλιστα να ενδιαφέρονται έντονα για την Ιχθυοκαλλιέργεια και την μεταφορά τεχνογνωσίας από πετυχημένους ελληνικούς ομίλους, στις χώρες τους.

Εμείς από την πλευρά μας, αν θέλουμε να κατακτήσουμε ραγδαία αναπτυσσόμενες αγορές, οι οποίες όμως απέχουν πολύ από τα παραγωγικά μας κέντρα, οφείλουμε, αντί να κάνουμε εμπορία, να αναπτύξουμε την καλλιέργεια διαφόρων ψαριών στις χώρες αυτές, ούτως ώστε να τροφοδοτούμε την αγορά με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα και μάλιστα σε ανταγωνιστικές τιμές, μιας που θα αποφεύγεται το υψηλό κόστος μεταφοράς .

Είναι γνωστό εξ'' άλλου, ότι στις χώρες αυτές, όπου λειτουργούν τα τραπεζικά τους συστήματα, τα χρηματιστήρια, οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, κλπ, βρίσκει κανείς ευκολότερα και φθηνότερα , κεφάλαια γι αυτό τον σκοπό. Δηλαδή την παραγωγική ανάπτυξη.

Άρα λοιπόν, γιατί να μην μιμηθούμε κι εμείς, το παράδειγμα άλλων πετυχημένων ελληνικών επιχειρήσεων (π.χ. ΦΑΓΕ), προκειμένου να κατακτήσουμε μεγάλες αγορές όπως της Αμερικής.

- Ποια είναι η σημερινή δυναμικότητα της εταιρείας σε παραγωγή, τι εξαγωγές πραγματοποιεί και ποιοι οι στόχοι για την επόμενη τριετία;

Ο Όμιλος ΝΗΡΕΑ παράγει 30,000ΤΝ περίπου και το 80% απ' αυτά εξάγεται. Το ύψος των εξαγωγών προσεγγίζει τα 170 εκ. € ετησίως. Η αύξηση της δυναμικότητας κατά την επόμενη τριετία θα εξαρτηθεί αφ' ενός μεν από την είσοδο νέου επενδυτή και αφετέρου από την πιθανή συγχώνευση άλλων εταιρειών στον Νηρέα.

- Αναμένεται να υπάρξει αναθεώρηση για κάποιες μονάδες που λειτουργούν ή αντίθετα μπορεί να υπάρξει σύμπραξη ή ένταξη στην ομπρέλα του Νηρέας μικρότερων μονάδων. Αν ναι για ποιους λόγους;

Πράγματι, αν υπάρξει συγκέντρωση κι άλλων επιχειρήσεων στον όμιλο ΝΗΡΕΑ, είναι επιβεβλημένη και η συγκέντρωση των μονάδων σε πολύ μεγαλύτερα πάρκα. Αυτό θα φέρει οικονομίες κλίμακας και συνέργιες, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

Αλλά και στις υφιστάμενες μονάδες του Ομίλου, η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη εδώ και τρία χρόνια περίπου. Ήδη οι 64 μονάδες του Ομίλου έχουν γίνει 32.

- Η ανάπτυξη του Νηρέας μπορεί πλέον να επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες και αν ναι ποιοι είναι αυτοί;

Η ανάπτυξη του Νηρέα είναι συναρτούμενη της εισόδου θεσμικού επενδυτή. Ανάπτυξη χωρίς κεφάλαια -σε μια εταιρεία εντάσεως κεφαλαίου- δεν μπορεί εύκολα να γίνει. Άλλο πρόβλημα, δεν φαίνεται να υπάρχει. Ο Νηρέας μετά την ανακεφαλαιοποίηση μέρους των δανείων του και της γενικότερης αναδιάρθρωσης των υπολοίπων δανείων, είναι απόλυτα υγιής και οδεύει σε μια κερδοφόρα πορεία. Η είσοδος του Θεσμικού επενδυτή και άρα η ενίσχυση της ρευστότητας μπορούν να δημιουργήσουν ακόμη καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης.

- Υπάρχει πρόθεση να προχωρήσουν παλαιότεροι σχεδιασμοί για ανάπτυξη νέων προϊόντων, νέων ποικιλιών ψαριών ή ακόμη και επέκτασης σε νέες αγορές του  εξωτερικού; Αν ναι υπό ποιες συνθήκες και σε τι χρονικό ορίζοντα;

Οτιδήποτε σχετικό με επεκτάσεις στην παραγωγή, καλλιέργεια νέων ειδών κλπ. δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τον νέο μέτοχο και δεν αναφέρομαι βεβαίως στο τραπεζικό σύστημα, αλλά στον νέο επενδυτή που θα εισέλθει στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας, μετά την πώληση των συμμετοχών των τραπεζών. Η εμπορική επέκταση στις αγορές του εξωτερικού ήδη υλοποιείται και διευρύνεται με επιτυχία σε καθημερινή βάση. Τελειώνοντας θέλω να τονίσω ότι ο όμιλος ΝΗΡΕΑ αποτελεί μια σταθερή δύναμη στον χώρο της ελληνικής βιομηχανίας της χώρας. Μια δύναμη που εκπέμπει παγκόσμια κύρος και σεβασμό. Με ηγετική ομάδα και στελεχιακό δυναμικό πολύ καταρτισμένους και ικανούς να κατακτήσουν υψηλές κορυφές.

- Η ολοκλήρωση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του κλάδου, επιτεύχθηκε σε ένα τοπίο με λαβωμένο τραπεζικό σύστημα και το εγχώριο επιχειρείν να βρίσκεται στο ναδίρ. Θεωρείται ότι αυτό σημαίνει ότι επιτέλους κάποιοι κατάλαβαν την σημασία της ιχθυοκαλλιέργειας και αν ναι ποιες κινήσεις αναμένεται από την πολιτεία για την ενίσχυση των εκπροσώπων του κλάδου;

Πιστεύω ότι όλοι πλέον έχουν καταλάβει την σημασία της ιχθυοκαλλιέργειας στην οικονομία της χώρας. Ο κλάδος αυτός – πέρα από τα όποια λάθη του- συνεχίζει εν μέσω μιας απίστευτης κρίσης να παράγει και να εξάγει. Ήδη έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ΕΣΠΑ, κονδύλια συνολικού ύψους 140 εκ. € για αύξηση της παραγωγής προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας και άλλες καινοτόμες δράσεις. Το μέλλον εμφανίζεται ευοίωνο.

Τέλος δε με το περιβόητο χωροταξικό πλαίσιο, έχει ξεκαθαρίσει ολοκληρωτικά ο χάρτης της χωροθέτησης των επιχειρήσεων αυτών και των πεδίων που αυτές θα πρέπει να δραστηριοποιούνται.

Σε αυτή την δύσκολη φάση που περνά η χώρα, οφείλει η πολιτική ηγεσία να κατανοήσει ότι για να ξεφύγουμε από την κρίση, θα πρέπει να δομήσουμε όρους ανάπτυξης και με λίγα λόγια να αρχίσουμε να παράγουμε προϊόντα!

Να παράγουμε με ανταγωνιστικούς όρους, νέα καινοτόμα προϊόντα με έντονη εξαγωγική διείσδυση. Για να πετύχει αυτό, απαιτείται και από την πλευρά της πολιτείας η στήριξη των εξαγωγικών κλάδων της χώρας, αλλά και όλων των επιχειρήσεων γενικότερα.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχυθούν με κάθε τρόπο οι πρεσβείες μας στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα των γραφείων των εμπορικών μας ακολούθων, μιας που αυτοί αποτελούν τον πολιορκητικό κριό των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές , ενημερώνοντας μας ταυτόχρονα για τις τάσεις και τα καταναλωτικά πρότυπα που επικρατούν διεθνώς.

Και βεβαίως -όπως λέμε και διαχρονικά- να απλοποιηθεί το τέρας της γραφειοκρατίας και να μειωθεί δραστικά ο δημόσιος τομέας, κάτι που δυστυχώς δεν φαίνεται στον ορίζοντα!

- Στο διάστημα που πέρασε η γείτονα Τουρκία έδωσε ιδιαίτερα κίνητρα στην ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας δίνοντας έτσι την δυνατότητα στις εγχώριες εταιρείες να αναπτυχθούν την ώρα που οι ελληνικές προσπαθούσαν να διευθετήσουν τα του οίκου τους. Πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει την θέση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας και υπό ποιες συνθήκες μπορεί να μείνει αλώβητη;

Εφόσον ολοκληρωθεί έτι περαιτέρω η συγκέντρωση του κλάδου, αναδεικνύοντας μ' αυτόν τον τρόπο μεγάλους ευρωπαϊκούς πρωταθλητές, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, δεν έχει να φοβηθεί τους Τούρκους ανταγωνιστές. Βεβαίως μεγάλο αγκάθι συνεχίζει να παραμένει η αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίων και το ακριβό κόστος του χρήματος, το οποίο συγκρινόμενο με τους Τούρκους και λοιπούς Ευρωπαίους ανταγωνιστές, είναι τριπλάσιο.

- Πως διαμορφώνονται πλέον οι ισορροπίες στην εγχώρια αγορά και ποια η θέση σας στο παγκόσμιο χάρτη;

Ο Νηρέας, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να είναι ο leader στην παγκόσμια αγορά μεσογειακού ψαριού, τροφοδοτώντας τις μεγαλύτερες αλυσίδες της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για την Ελληνική αγορά. Εννοείται ότι, στόχος μας είναι σε κάθε συνθήκη, η διατήρηση των κεκτημένων και η περαιτέρω ισχυροποίηση έναντι του ανταγωνισμού στο εσωτερικό αλλά και στην παγκοσμιοποιημένη αγορά που δραστηριοποιούμαστε με όπλο μας την ισχυρή τεχνογνωσία αλλά και τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει τόσα χρόνια με όλους τους συνεργάτες εγχώριους και μη.