Νέο ιστορικό ρεκόρ στο 1,26% για το ελληνικό 10ετές

Νέο ιστορικό ρεκόρ στο 1,26% για το ελληνικό 10ετές

Η καταγραφή νέων ιστορικών χαμηλών έχει γίνει πλέον ρουτίνα για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων την ώρα που αυξάνονται καθημερινά τα δημοσιεύματα και οι αναφορές διεθνών μέσων ενημέρωσης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τον «χρησμό» της S&P, η απόδοση των 10ετών ομολόγων υποχωρεί στο 1,26% σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό στη δευτερογενή αγορά, ενώ η απόδοση του 5ετούς υποχωρεί επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, στο 0,518%.

Ο γερμανικός οίκος Scope αναβάθμισε χθες την Ελλάδα σε «ΒΒ» που είναι η υψηλότερη αξιολόγηση που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα μας, ενώ σε δημοσίευμά της, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, περιγράφει τη μανία των επενδυτών για ελληνικούς τίτλους στην προσπάθειά τους να βρουν θετικές αποδόσεις.

Σε χαμηλό 10ετίας υποχωρεί και το spread με τα γερμανικά ομόλογα στο 164, υποδεικνύοντας ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το πόσο γρήγορα θα επιτευχθεί η σύγκλιση θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και κυρίως από την ταχύτητα με την οποία θα εφαρμοστούν οι απαραίτητες πολιτικές από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι επενδυτές μέχρι στιγμής δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στα μέτρα που έχει ήδη εφαρμόσει η κυβέρνηση και σε όσα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2020 όσο και στο σχέδιο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.