Νέο «έγκλημα» σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων

Νέο «έγκλημα» σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων

Πριν καν συνέλθουν οι φορολογούμενοι από το νέο φόρο-σοκ που δέχθηκαν με τον κρατικό προϋπολογισμού του 2016, που περιλαμβάνει επιβαρύνσεις περί τα 5 δισ. ευρώ, μια νέα «εγκληματική» ενέργεια σε βάρος των οικογενειακών προϋπολογισμών βρίσκεται στα «σκαριά».

Η κυβέρνηση του τρίτου και σκληρότερου Μνημονίου καλείται να εφαρμόσει άμεσα τη δέσμευση που απορρέει από τη συμφωνία που υπέγραψε με τους δανειστές και προβλέπει την ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα.

Το οικονομικό επιτελείο «εκλιπαρεί» τους δανειστές να μην εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, καθώς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αφαίμαξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, με τη δικαιολογία ότι θα πρέπει οι φορολογικοί συντελεστές να αυξηθούν υπέρμετρα γεγονός που θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες πάντως, έχει καταφέρει να αποκρούσει την απαίτηση των δανειστών, όμως ο κόμπος φτάνει πλέον στο χτένι αφού το μέτρο περιλαμβάνεται στο τρίτο Μνημόνιο και πρέπει να υλοποιηθεί με το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων που έρχεται σύντομα στη Βουλή.

Βέβαια θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι εν αντιθέσει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που όχι μόνο είχαν αποτρέψει την εφαρμογή του μέτρου, αλλά ταυτόχρονα είχαν προχωρήσει και στη μείωση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, η σημερινή για να αποφύγει την ενσωμάτωσή της στην κλίμακα προχώρησε το καλοκαίρι στην αύξηση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης.

Έτσι, σήμερα, εισόδημα έως 12.000 ευρώ δεν φορολογείται, από 12.000 έως 20.000 ο συντελεστής είναι 0,7%, από 20.000 έως 30.000 ο συντελεστής είναι 1,4%, από 30.000 έως 50.000 είναι 2%, από 50.000 έως 100.000 ο συντελεστής είναι 4%, από 100.000 έως 500.000 συντελεστής είναι 6% και από 500.000 ευρώ και πάνω ο συντελεστής είναι 8%.

Επισημαίνεται ότι ο συντελεστής της εισφοράς επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, ενώ υπολογίζεται ότι στα δημόσια ταμεία μπαίνουν περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Και εδώ ακριβώς «πατάει» η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αντισταθεί στους δανειστές, αφού τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου υπογραμμίζουν ότι η ενσωμάτωση της εισφοράς στη φορολογική κλίμακα θα σημαίνει ότι θα πρέπει οι νέοι συντελεστές φορολόγησης να αυξηθούν υπέρμετρα αφού διαφορετικά δεν πρόκειται να συγκεντρωθεί το ανωτέρω ποσό.

Όμως η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης σε εξωφρενικά επίπεδα, αφού ούτως ή άλλως θα υπάρξουν επί τα χείρω αλλαγές με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα οδηγήσει σε μαζική «στάση πληρωμών» και σε «έκρηξη» των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το δημόσιο που ήδη ξεπερνούν τα 83 δισ. ευρώ.

Η «μάχη» μεταξύ των δυο πλευρών και για το συγκεκριμένο θέμα θα είναι σίγουρα σκληρή, όμως με δεδομένο ότι το κουαρτέτο απαιτεί την ενσωμάτωση της εισφοράς στην κλίμακα καθώς θεωρεί ότι θα συμβάλλει στο να σταματήσει να θεωρείται «έκτακτη» αλλά και στο να ξεκαθαρίσει πλήρως το φορολογικό τοπίο, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η έκβασή της.

Άλλωστε μέχρι σήμερα η διαδρομή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αποδείξει ότι τις «κόκκινες» γραμμές της έχει θέσει μόνο για να τις… πληρώνουν οι φορολογούμενοι.