Νέο «χτύπημα» στη Folli Follie από το QCM που επιμένει στις απόψεις του

Νέο «χτύπημα» στη Folli Follie από το QCM που επιμένει στις απόψεις του

Με νέο «χτύπημα» κατά του ελληνικού ομίλου Folli Follie επανέρχεται το αμερικανικό hedge fund Quintessential Capital Management (QCM), επιμένοντας στις καταγγελίες ότι η εισηγμένη παρουσιάζει ανακριβή στοιχεία για το μέγεθος του δικτύου της καθώς και τον όγκο των πωλήσεών της.

Το QCM υποστηρίζει πως μόνο 289 σημεία πώλησης φαίνεται να υφίστανται και όχι 587 που ισχυρίζεται η Folli Follie, ενώ αμφισβητεί τα στοιχεία πωλήσεων αλλά και το εν γένει επιχειρηματικό εκτόπισμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το αμερικανικό fund τονίζει πως εάν τα 587 σημεία πωλήσεων θεωρηθούν λειτουργικά, τότε τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Folli Follie Group δείχνουν πως ο τζίρος ανά κατάστημα στην Ασία είναι σχεδόν οκτώ φορές μεγαλύτερος απ' ότι στις υπόλοιπες αγορές που δραστηριοποιείται.

Το QCM αναφέρει επίσης πως από τα 587 καταχωρημένα POS, επιβεβαιώθηκαν μόνο τα 289 ως «ανοικτά», 165 ήταν κλειστά ή «διπλά» και πολλά άλλα σε ασάφεια.

Σ' ότι αφορά την Κίνα, οι Αμερικανοί τονίζουν ότι: «προκειμένου να αποφευχθεί η παρεξήγηση και να επιτραπεί η ανεξάρτητη επιβεβαίωση των διαπιστώσεών μας, σημειώστε ότι: Στην Κίνα, το πιο κρίσιμο μέρος της έκθεσης, χαρακτηρίσαμε ένα POS ως ''κλειστό'' μόνο εάν λάβαμε φωνητική επιβεβαίωση από άτομο που απαντά στο τηλέφωνο (π.χ. ο νέος ενοικιαστής ή ο χειριστής κέντρου αγορών).

Σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου, για παράδειγμα, το τηλέφωνο αποσυνδέθηκε, το POS χαρακτηρίστηκε ως κλειστό.

Σε άλλες χώρες εκτός της Κίνας, χρησιμοποιήσαμε τη διακριτική μας ευχέρεια και ένα κατάστημα ''θεωρήθηκε κλειστό'' εάν αποσυνδεθεί το τηλέφωνο και δεν υπήρχαν επιπλέον στοιχεία στο διαδίκτυο». Μάλιστα, το QCM υποστηρίζει πως «οι τηλεφωνικές κλήσεις που πραγματοποιήσαμε στο κινεζικό δίκτυο έχουν καταγραφεί αναλυτικά».

Ταμιακά διαθέσιμα, λίστα POS και άλλα στοιχεία

Αναφορικά με το μεγάλο και γνωστό θέμα της δυσχέρειας των Folli Follie αναφορικά με τις ταμιακές ροές, το QCM τονίζει ότι η FF Group έχει καθαρά έσοδα από τόκους ύψους 229 χιλ. ευρώ επί ταμειακών υπολοίπων 329 εκατ. ευρώ.

Το επιτόκιο που προκύπτει είναι μόλις 0,07%. Σύμφωνα με το fund, το νούμερο αυτό χρειάζεται διευκρινίσεις από την εταιρεία. 

Στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας, σε ερώτηση αναλυτή σχετικά με την «πηγή» των ταμιακών διαθεσίμων, αν αυτά προήλθαν από Ευρώπη ή Ασία, η Folli Follie απάντησε… ασαφώς και γενικά «από Ευρώπη και Ασία».

Μια γρήγορη ματιά στον ισολογισμό της FF Group Sourcing Limited, απο καλύπτει ότι ρευστότητα ύψους 217 εκατ. ευρώ (66%) διακρατείται στην Ασία, όπως φαίνεται από το ισολογισμό της FF Sourcing Limited, της θυγατρικής της FF στην Ασία.

Καταλήγοντας, αναλυτές του Quintessential Capital Management επισημαίνουν στον ίδιο αυστηρό και σταθερό τόνο:

«Κατανοούμε ότι η FF ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει τη δική της λίστα εγγράφων. Σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις, αναμένουμε από την FF να εξηγήσει πλήρως γιατί δημοσίευε ανακριβείς πληροφορίες για τις τοποθεσίες των καταστημάτων της για χρόνια.

Πέραν αυτού, συστήνουμε στους αναγνώστες να είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε τυχόν νέα έγγραφα της FF αναφορικά με τα σημεία πώλησης. Φοβόμαστε, βάσει των στοιχείων που συλλέξαμε και παραθέσαμε στις εκθέσεις μας, ότι μεγάλο μέρος του δικτύου της FF μπορεί να αποτελείται από πολύ μικρά σημεία πώλησης ή από χονδρεμπόρους που πωλούν πολλά brands».

Οι αναλυτές τονίζουν ότι αυτά τα σημεία, εξακολουθούν να θεωρούνται καταστήματα POS, όμως είναι απίθανο να προσεγγίζουν τα 2,4 εκατ. δολάρια πωλήσεων που υποδηλώνουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις της FF.

Επίσης σημειώνουν ότι ο ελληνικός όμιλος θα πρέπει στην αναθεωρημένη λίστα των σημείων πώλησης, να συμπεριλάβει λεπτομέρειες για τη φύση, το μέγεθος και τις πωλήσεις αναλυτικά του εκάστοτε POS.

Η λίστα με τα σημεία πώλησης 

Εντωμεταξύ η Folli Follie δημοσίευσε την αναλυτική λίστα των σημείων πώλησης (POS). «Σε συνέχεια της χθεσινής μου δήλωσης και προκειμένου να καταστεί απόλυτα σαφές, θέτουμε σήμερα στην διάθεση του επενδυτικού κοινού αναλυτική λίστα όλων των σημείων πώλησης (POS) του Brand Folli Follie και προσκαλούμε όποιον επιθυμεί να τα επισκεφτεί», σημειώνεται σε ανακοίνωση του διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου FF Group, Δημήτρη Κουτσολιούτσου. 

Δείτε εδώ αναλυτικά τη λίστα. 

Απόστολος Σκουμπούρης