Νέες λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια προωθεί η Alpha Bank

Νέες λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια προωθεί η Alpha Bank

Στην καλύτερη δυνατή διαχείριση των «κόκκινων» δανείων εστιάζει η διοίκηση της Alpha Bank, μετά τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα στα stress tests, και σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσει στη χρήση πιο επιθετικών εργαλείων που θα ταιριάζουν καλύτερα σε κάθε «είδος» δανείου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου, θα δοθεί επίσης μεγαλύτερο βάρος στις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο δ' τρίμηνο του 2018. Σε αυτές περιλαμβάνεται η πώληση χαρτοφυλακίου καλυμμένων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και η πώληση «πακέτου» δανείων χωρίς εξασφάλιση.

Για την εξέλιξη των καταθέσεων τα διοικητικά στελέχη της Alpha Bank ανέφεραν ότι οι καταθέσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο και κατά επιπλέον 1 δισ. ευρώ μέσα στον Απρίλιο και τον Μάιο.

Στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων, παρατηρήθηκε θετική ροή νέων επισφαλειών στο α' τρίμηνο κυρίως λόγω εποχικών επιπτώσεων, ωστόσο στο β' τρίμηνο τα σημάδια είναι πολύ θετικά τόσο σε ότι αφορά τις αναδιαρθρώσεις που έγιναν στο τελευταίο δίμηνο όσο και στις αναδιαρθρώσεις που έλαβαν χώρα πέρσι τέτοια εποχή και φέτος δείχνουν αν είχαν αποτέλεσμα.

Το πλαίσιο των νέων πρωτοβουλιών για την διαχείριση «κόκκινων» δανείων λιανικής, αποτελείται από προϊόντα 4 κατηγοριών: Η πρώτη κατηγορία αφορά σε «κλασσικές λύσεις», η δεύτερη κατηγορία σε προγράμματα split balance, η τρίτη σε διαγραφή χρέους και η τέταρτη σε στοχευμένες δράσεις.

Κωνσταντίνος Μαριόλης