Νέες επενδύσεις και εξαγορές στο εξωτερικό σχεδιάζει η Profile

Νέες επενδύσεις και εξαγορές στο εξωτερικό σχεδιάζει η Profile

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Νέες επενδύσεις μέσω εξαγορών στο εξωτερικό που δύναται να φτάσουν έως και τα 20 εκατ. ευρώ την προσεχή τριετία – ανάλογα με τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν – δρομολογεί η εισηγμένη εταιρεία Profile Software, που πλέον έχει αποκτήσει ένα αρκετά καλό όνομα στο χώρο της διεθνώς.

Όπως τόνισε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Profile, Χαράλαμπος Στασινόπουλος, πλέον η εταιρεία έχει το απαιτούμενο οικονομικό εκτόπισμα για στρατηγικές κινήσεις επέκτασης στο εξωτερικό, όπως έγινε το 2017 με την εξαγορά της γαλλικής εταιρείας Login SA, που της ανοίγει νέους δρόμους στην Ευρώπη και την καθιερώνει περαιτέρω.

Η Login SA είναι εξειδικευμένη εταιρεία ανάπτυξης συστημάτων Treasury, τα προϊόντα της οποίας έχουν ήδη ενσωματωθεί στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο του ελληνικής εταιρείας και διατίθενται διεθνώς.

Όπως τόνισε ο κ. Στασινόπουλος, πλέον η Profile έχει μπει σε μια... άτυπη «λίγκα» 15-20 εταιρειών διεθνώς που «χτυπούν» συγκεκριμένα και πολύ εξειδικευμένα έργα, με την ελληνική εταιρεία να έχει σημαντικό μερίδιο σε πολλά εξ αυτών.

Σύμφωνα με τον CEO της Profile, η εταιρεία συνεισφέρει περίπου 7 εκατ. ευρώ το χρόνο στην ελληνική οικονομία σε φόρους, μισθούς και άλλες εισφορές, ενώ απασχολεί 170 εργαζόμενους συνολικά, εκ των οποίων οι 120 στην Ελλάδα.

Ο κ. Στασινόπουλος δεν απέκλεισε όταν βελτιωθεί το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο να προβεί σε κάποιο placement ώστε να «ανοίξει» την εταιρεία προς τους ξένους επενδυτές και να δώσει επιπλέον δυναμική σ'' όλα τα projects της. Αυτή τη στιγμή, όπως ο ίδιος είπε, το free float είναι γύρο στο 35%, το υπόλοιπο 55% το ελέγχει η οικογένεια Στασινόπουλου, ενώ περίπου 10% είναι σε στελέχη και άλλους μετόχους που συνδέονται με την εταιρεία.

Δεν παρέλειψε επίσης να δηλώσει ότι αν η εταιρεία ήταν εισηγμένη σε μια άλλη, πιο διεθνοποιημένη χρηματιστηριακή αγορά, θα είχε και καλύτερη αντιμετώπιση από τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά είναι αρκετά ρηχή.

Οι τρεις πυλώνες του business plan

Μιλώντας για τους τρεις κεντρικούς πυλώνες του business plan ο κ. Στασινόπουλος επισήμανε:

1) Η εταιρεία επενδύει συστηματικά και στρατηγικά το 20% των εσόδων της στην έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία, «ανακαλύπτοντας» νέες λύσεις πάνω σ'' όλα τα project που υποστηρίζει. Στόχος είναι οι λύσεις να είναι προσβάσιμες σ'' όλα τα συστήματα παγκοσμίως.

2) Στήριξη της εξωστρέφειας και του brand της Profile μέσω ενίσχυσης του δυναμικού με σημαντικά στελέχη από την αγορά, σε Ελλάδα και εξωτερικό, ανοίγματος γραφείων και σύναψη συνεργασιών με ξένους partners.

3) Καθ'' ότι η αγορά που δραστηριοποιείται η Profile «τρέχει» με σημαντικούς ρυθμούς, έχοντας εκτιμώμενο τζίρο παγκόσμια το 2018 420 δισ. δολάρια, έχει αποφασίσει να αναπτυχθεί μέσω στρατηγικών εξαγορών στο εξωτερικό, που θα τη βοηθήσουν να αλλάξει επίπεδο εντός δύο – τριών χρόνων. Το 2017 έγινε η εξαγορά στο Παρίσι, ενώ μάλλον θα γίνει ακόμη μια κίνηση εντός του 2018.

Από την πλευρά του, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Profile Software Θοδωρής Κρίντας, αναφέρθηκε στη μεγάλη τεχνογνωσία που έχει «χτίσει» η επιχείρηση όλα αυτά τα χρόνια, δημιουργώντας εξελιγμένα προγράμματα wealth management, λύσεις για τον τομέα της τραπεζικής, συστήματα πληρωμών, συστήματα διαχείρισης χαρτοφυλακίου και κ.α.

Έτσι, έχει καταστεί μια από τις πιο διεθνοποιημένες ελληνικές εταιρείες νέας τεχνολογίας, ψηφιακών υποδομών και λύσεων λογισμικού, έχοντας επεκταθεί σε 35 χώρες, ενώ σε εφτά εξ αυτών έχει ιδρύσει θυγατρικές, ή έχει ανοίξει γραφεία.

Οι οικονομικές επιδόσεις του 2017

Μιλώντας για τις οικονομικές επιδόσεις της Profile ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Ευάγγελος Αγγελίδης τόνισε ότι «το 2017 υπήρξε αύξηση κύκλου εργασιών κατά 25%, καθώς έφτασε στα 11,5 εκατ. ευρώ έναντι 9,3 εκατ. ευρώ το 2016. Επίσης, στάθηκε στην επαναληψιμότητα εσόδων σε ποσοστό 70-80%, στοιχείο που δίνει σιγουριά, ενώ τόνισε πως το 90% του τζίρου της εταιρείας προέρχεται από προϊόντα και υπηρεσίες που σχεδιάζει και υλοποιεί η ίδια.

Τα νέα projects έφεραν 3,5 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ συνολικά το 63% των εσόδων προήλθε από το εξωτερικό (έναντι 57% το 2016) στο οποίο πλέον δίνει έμφαση η επιχείρηση. Από το 63% των εξωτερικών πωλήσεων, το 44% προέρχεται από πωλήσεις στην Ευρώπη, 13% από τη Μέση Ανατολή, 6% από την Αμερική ενώ υπάρχουν και δουλειές στην Αφρική.

Ποιες είναι οι εξειδικευμένες υπηρεσίες της Profile Software

Η Profile Software εξειδικεύεται στην ανάπτυξη λύσεων λογισμικού για το χρηματοοικονομικό τομέα, τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες, τον ευρύτερο επιχειρηματικό κλάδο καθώς και τον δημόσιο τομέα. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει στρατηγικές συμμαχίες που συμπληρώνουν το χαρτοφυλάκιό της για να παρέχει ολοκληρωμένη πρόταση στις επιχειρήσεις, υλοποιώντας μεσαία και μεγάλα έργα, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Όλα τα προϊόντα που αναπτύσσει η Profile είναι με πιστοποίηση ISO, ενώ έχουν αναγνωριστεί από διεθνείς οίκους αξιολόγησης για την εξειδίκευση και αξιοπιστία τους. Τόσο η εταιρεία όσο και προϊόντα ή υπηρεσίες της έχουν βραβευτεί από διεθνείς οργανισμούς όπως το Global Banking and Finance Review, το Goodacre, το World Finance, το City of το Hedge Fund awards κ.λπ.

Χρηματιστήριο

Η Profile Software εισήχθη στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 29 Οκτωβρίου 2003. Η τιμή της μετοχής της χθες έκλεισε στα 0,93 ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στα 11 εκατ. ευρώ. Στα αξιοσημείωτα είναι η γενικά... καλή εμπορευσιμότητα της μετοχής, καθώς όπως επισήμανε χθες ο κ. Στασινόπουλος, από τον περασμένο Οκτώβριο η μέση ημερήσια εμπορευσιμότητα διαμορφώνεται στα 50 χιλ. τεμάχια.

Σε επίπεδο 6μήνου 2017 είχε ίδια κεφάλαια 17,35 εκατ. ευρώ, δανεισμό 5,1 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 4,54 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, είχε ταμείο 5,7 εκατ. ευρώ, το οποίο υπερκαλύπτει το δανεισμό της. Έχει και 6,27 εκατ. ευρώ απαιτήσεις από πελάτες και αρνητικές ροές 2,2 εκατ. ευρώ.