Νέες επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ το 2019 από τη Barilla Hellas

Νέες επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ το 2019 από τη Barilla Hellas

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Νέες επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ υλοποιεί το 2019 η εταιρεία Barilla Hellas, έχοντας ολοκληρώσει το επενδυτικό πλάνο της 4ετίας 2015 – 2018 συνολικής δαπάνης 8,4 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις θα κατευθυνθούν σε εκσυχρονισμό των υπαρχόντων γραμμών παραγωγής αλλά και στην εγκατάσταση νέων, στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Θήβα, όπου απασχολεί 200 εργαζόμενους.

Οι επενδύσεις από το τετραετές επενδυτικό πλάνο που ολοκληρώθηκαν το ''18, κατευθύνθηκαν για την τεχνολογική αναβάθμιση του εργοστασίου στην Θήβα, την παραγωγή νέων προϊόντων και τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εγκατάστασης που κατέγραψε μείωση της τάξης του 3,8% όσον αφορά στις εκπομπές CO2 και μείωση 5% στην κατανάλωση νερού.

Αντιστοίχως, ως συνέπεια του επενδυτικού προγράμματος, το 2018, ο Μύλος στο Βόλο έγινε ο πρώτος Μύλος στην Ελλάδα με πιστοποίηση διαχείρισης ενέργειας, που αναμένεται να αποδώσει εξοικονόμηση περισσότερων από 1.000 ΜWh τον χρόνο.

Όπως τονίστηκε χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης της διοίκησης με δημοσιογράφους, η Barilla Hellas το 2018 πέτυχε τον υψηλότερο κύκλο εργασιών της τελευταίας εξαετίας, καθώς έφτασε στα 73,6 εκατ. ευρώ, έναντι 72,0 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

lΌπως τόνισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Barilla Hellas Γιώργος Σπηλιόπουλος, το μερίδιο της εταιρείας στην Ελλάδα σε όγκο κυμαίνεται μεταξύ 38% και 42%, ενώ το μερίδιό της σε αξία φτάνει στο 40 έως 45%. Θυμίζουμε πως κάτω από την ομπρέλα της Barilla Hellas βρίσκονται οι εταιρείες Misko, Barilla, Ceran Cereale και Wasa.

Τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν οριακά κατά 1,6% και διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 33,1 εκατ. ευρώ από 32,6 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ το μεικτό περιθώριο κέρδους παρέμεινε σταθερό σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα επίπεδα του 45%.

Τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας κατέγραψαν αύξηση και ανήλθαν σε 28,9 εκατ. ευρώ από 27,3 εκατ. ευρώ το 2017. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) παρουσίασαν κάμψη και διαμορφώθηκαν στα 6,6 εκατ. ευρώ έναντι 7,5 εκατ. ευρώ το 2017.

Τέλος, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στο ύψος των 6,6 εκατ. ευρώ από 7,5 εκατ. ευρώ κατά το προηγούμενο έτος ενώ τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν στο επίπεδο των 4,4 εκατ. ευρώ από 5,7 εκατ. ευρώ την 31/12/2017.

Οι θετικές προοπτικές της εταιρείας ενισχύονται μέσα από το λανσάρισμα νέων καινοτόμων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, όπως η Χρυσή Σειρά Misko από μονοποικιλιακό σιτάρι και τα Barilla Legumes, ζυμαρικά από αλεύρι ρεβιθιού και κόκκινης φακής, ενώ θετικές διαγράφονται οι προοπτικές για τα προϊόντα bakery, που εμπορεύεται η Barilla Hellas, με τη σειρά Gran Cereale και τη σειρά Wasa.

Σε ότι αφορά τα μεγέθη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, που υπάγονται διοικητικά στην Barilla Hellas, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών πλησίασε τα 160 εκατ. ευρώ από 140 εκατ. ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 14%.

Ιστορικό

Η Misko ιδρύθηκε το μακρινό 1927 από τις οικογένειες Μιχαηλίδη & Κωνσταντίνη και από πολύ νωρίς τα ζυμαρικά της που φτιάχνονταν στο εργαστήρι κέρδισαν τους καταναλωτές.

To 1953, νέοι ιδιοκτήτες της εταιρείας ανέλαβαν οι οικογένειες Μάντζικα, Παπαναστασίου, Παπαχρυσάνθου και Θεοδωράκη.

Την ίδια χρονιά η παραγωγή των ζυμαρικών Misko μεταφέρεται στην Πάτρα και σε νέες εγκαταστάσεις, ενώ περίπου τότε «γεννιέται» και ο... Ακάκιος, το σήμα κατατεθέν της εταιρείας και το πιο γνωστό ίσως μήνυμα της ελληνικής διαφήμισης.

Το 1999 η Misko έγινε μέλος του ιταλικού ομίλου Barilla, της μεγαλύτερης εταιρείας ζυμαρικών στον κόσμο, αποκτώντας πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές.

Το 2000 δημιουργήθηκε το νέο εργοστάσιο στον Ελαιώνα της Θήβας, που καθιστά την Ελλάδα παραγωγικό πόλο για τις διεθνείς αγορές. Ήταν μια επένδυση αξίας 30 εκατ. ευρώ, η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην ΝΑ Ευρώπη στον κλάδο των ζυμαρικών.

To 2006 η Misko μπαίνει για πρώτη φορά στην κατηγορία των έτοιμων σαλτσών, ενώ δημιουργεί τις «Γεύσεις Ελλάδος», μια σειρά ζυμαρικών που εμπνέεται από παραδοσιακά σχήματα ζυμαρικών διαφόρων περιοχών της Ελλάδας.

Το 2010 η Ελλάδα έγινε hub για 19 αγορές που δραστηριοποιείται ο όμιλος, ενώ το 2017 η εταιρεία εγκαινιάζει το Πρόγραμμα Ελληνικού Σίτου με στόχο τη δημιουργία μίας αειφορικής παραγωγής υψηλής ποιότητας σκληρού σίτου στην Ελλάδα. Τέλος, το 2018 ο Μύλος της Barilla Hellas στο Βόλο γίνεται ο πρώτος μύλος στην Ελλάδα με πιστοποίηση διαχείρισης ενέργειας.

Οι δράσεις στην καινοτομία και η Γεωργία Ακριβείας

Μεταξύ των δράσεων της εταιρείας στην καινοτομία και στις νέες τεχνικές αειφορικής καλλιέργειας σε συνεργασία με τους Έλληνες αγρότες, η Barilla Hellas υλοποιεί προγράμματα ενημέρωσης καλλιεργητικών τεχνικών από τις Σέρρες μέχρι τη Θήβα, όπου συμπεριλαμβάνονται 250 γεωτεχνικοί και αγρότες. Στο πρόγραμμα είναι είναι συνδεδεμένοι 15 μετεωρολογικοί σταθμοί, 420 αγρότες, ενώ 22.000 στρέμματα καλλιέργειας είναι προς παρακολούθηση.

Μέσω των προτεινόμενων πρακτικών Γεωργίας Ακριβείας για μείωση σπατάλης σπόρων και πόρων και βελτίωση σχέσης ποιότητας – ποσότητας φέρνει μείωση κόστους κατά 28,5%, μείωση συνολικού κόστους παραγωγής κατά 21,2% και μείωση χρήσης χημικών κατά 25%. Επίσης επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για την εγκατάσταση της φυτείας κατά 85% και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για την καλλιέργεια κατά 21,7%.