Νέα υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο στην Ελλάδα

Νέα υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο στην Ελλάδα

Νέα πτώση κατέγραψε τον Ιανουάριο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, δείχνοντας ότι παρά την ολοκλήρωση των μνημονιών η οικονομία αδυνατεί να μπει σε πορεία ανάκαμψης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat, το οικονομικό κλίμα έχασε 1,3 μονάδες υποχωρώντας πλέον κάτω από τις 100, και συγκεκριμένα στις 99,6 από τις 100,9 που ήταν το Δεκέμβριο.

Από τους επιμέρους κλάδους που συγκροτούν τον δείκτη οικονομικού κλίματος, μεγάλη πτώση κατέγραψε ο τομέας των υπηρεσίων, με τον δείκτη εμπιστοσύνης να κατρακυλά από τις 11,4 μονάδες στο -1,6, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση του τελευταίου έτους.

Μικρή βελτίωση παρουσίασε ο κλάδος της βιομηχανίας, κατά 0,4 της μονάδας, παραμένοντας ωστόσο σε αρνητικό έδαφος καθώς από το -5 του προηγούμενου μήνα διαμορφώθηκε στο -4,6. Παρομοίως κινήθηκε και η κατανάλωση, στην οποία ο δείκτης εμπιστοσύνης από το -31 του Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στο -28,3 όπως και ο δείκτης των κατασκευών ο οποίος καταγράφηκε στις -51,3 μονάδες από -53,1.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο, το οικονομικό κλίμα οικονομικό κλίμα υποχωρεί συνεχώς τους πέντε τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα από το 104,9 του Ιουλίου, όταν είχε καταγράψει την τελευταία του άνοδο, στη συνέχεια υποχώρησε στις 104,7 μονάδες τον Αύγουστο, στις 100,6 το Σεπτέμβριο, στις 100,4 τον Οκτώβριο, στις 101,1 το Νοέμβριο, στις 100,9 το Δεκέμβρη και πλέον στις 99,6 μονάδες τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία της Κομισιόν συνιστούν ακόμα ένα «καμπανάκι» που δείχνει ότι οι αγορές, λόγω και του δυσμενούς διεθνώς περιβάλλοντος, δεν πείθονται ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η χώρα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, στο αρκετά όμως υψηλό επιτόκιο του 3,6%. Όπως σημείωσε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου δεν έχουν ακόμη αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και οι αποδόσεις τους παραμένουν υψηλές και ευμετάβλητες, χαρακτηρίζοντας ως σημαντικότερη πρόκληση στην παρούσα στιγμή την επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές με βιώσιμους όρους.

οικονομικό κλίμα

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο ευρωζώνης το οικονομικό κλίμα κατέγραψε γενικότερα πτώση, υποχωρώντας στις 106,2 μονάδες από το ελαφρώς αναθεωρημένο σημείο των 107,4 μονάδων του Δεκεμβρίου.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία για το οικονομικό κλίμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ.