Νέο ιστορικό ρεκόρ για τα ελληνικά ομόλογα

Νέο ιστορικό ρεκόρ για τα ελληνικά ομόλογα

Στον απόηχο των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ για την ανάγκη μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, τα ελληνικά ομόλογα υπεραπόδοσαν των ευρωπαϊκών και κατέγραψαν νέο ράλι στις συναλλαγές της Πέμπτης. Αποτέλεσμα είναι τόσο η απόδοση του 10ετούς ομολόγου όσο και το spread με το αντίστοιχο γερμανικό υποχώρησαν νωρίτερα σήμερα σε επίπεδα ρεκόρ.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε έως και το 1,53% φτάνοντας ιστορικό χαμηλό επίπεδο, σε μία ημέρα που το σύνολο των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης κινούνται πτωτικά με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι αποδόσεις τους.

Την ίδια ώρα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύεται κατά σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες στο -0,646%. Έτσι το spread υποχωρεί κάτω από τις 215 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το 2009.

Πλέον το 10ετές διαμορφώνεται στο 1,59%. 

Η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ – αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, δήλωσε χθες στην Επιτροπή νομισματικών υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ότι ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να αναπτυχθεί με τον ρυθμό που θα μπορούσε και ζήτησε την επανεξέταση των δημοσιονομικών στόχων, θέτοντας ως «οροφή» το 2%.

Πρόκειται για μία τοποθέτηση που ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2021 αλλά και για να δοθεί το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες έτσι ώστε να υπάρξει η απαραίτητη ευελιξία στην επίτευξη του στόχου για το 2020 με ταυτόχρονη εφαρμογή των φοροελαφρύνσεων.