Νέα πτώση της στερλίνας κάτω από τα 1,23 δολάρια

Νέα πτώση της στερλίνας κάτω από τα 1,23 δολάρια

Νέα πτώση κατέγραψε η στερλίνα, η οποία υποχωρεί κάτω από τα 1,23 δολάρια, με 0,6%, καθώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο από τις ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το βρετανικό νόμισμα δεν ήταν σε θέση να ανακάμψει από την πτώση της περασμένης εβδομάδας, καθώς το πολιτικό φάσμα της χώρας, με επικεφαλής την πρωθυπουργό Theresa May, απέτυχε στο να προσφέρει ένα σαφές σχέδιο σχετικά με τον τρόπο που η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε σκληρές διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το Reuters, ορισμένοι traders βασίζονται σε δημοσίευμα των Financial Times το οποίο αναφέρει ότι η ρώσικη τράπεζα VTB μπορεί να μεταφέρει τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες στη Φρανκφούρτη, στο Παρίσι ή στη Βιέννη, λόγω των ανησυχιών για περικοπές στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Λονδίνου ενόψει Brexit.

Οι μεγάλες τράπεζες σε γενικές γραμμές εξακολουθούν να στηρίζουν τις προβλέψεις της τάξης των 1,20 - 1,25 δολαρίων για την στερλίνα, ωστόσο η πτώση του νομίσματος την Παρασκευή σε χαμηλό 31 ετών στα 1,1491 δολ. προκαλεί ανησυχίες για το κατά πόσο είναι ορατό το ενδεχόμενο της ισοτιμίας.

Αναρωτιούνται οι τράπεζες αν η Βρετανία μπορεί να συνεχίσει να προσελκύει τις μεγάλες κεφαλαιακές ροές που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της, που ισοδυναμεί με το 6% του ΑΕΠ, αν η οικονομία συνεχίσει να διανύει ύφεση και οι επιχειρήσεις με έδρα τη Βρετανία μεταφέρονται στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αν δεν μπορέσει να προσελκύσει κεφάλαια, η λίρα μπορεί να χρειαστεί να υποχωρήσει πολύ περισσότερο για να μειωθούν οι εισαγωγές και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών.

Όπως αναφέρουν οι FT, “η στερλίνα συνεχίζει να αποδυναμώνεται. Με ένα αρκετά μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προσελκύσει ξένους επενδυτές ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα του νομίσματος. Μια προσέγγιση "βλέποντας και κάνοντας" δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα. Μετά το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, οι ξένοι επενδυτές έδειξαν λιγότερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο".