Νέα μέτρα στήριξης εξετάζει η κυβέρνηση μετά την αύξηση των κρουσμάτων

Νέα μέτρα στήριξης εξετάζει η κυβέρνηση μετά την αύξηση των κρουσμάτων

Η αύξηση των κρουσμάτων και το ενδεχόμενο διπλασιασμού τους εντός των προσεχών εβδομάδων αναγκάζει την κυβέρνηση να βάλει πάλι στο τραπέζι μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι αποζημιώσεις σε εργαζόμενους εφόσον οι επιχειρήσεις κλείσουν με κρατική εντολή, ή πλήττονται από την υγειονομική κρίση ακόμα και η κάλυψη μέρους των ασφαλιστικών εισφορών. Όλα αυτά εκτός από περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος θα οδηγήσουν και σε μεγαλύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία.

Αυτό σημαίνει ότι το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου θα περιλαμβάνει αφενός περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας και ενδεχομένως ένα ρεαλιστικότερο σενάριο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το επόμενο έτος. Στο βασικό σενάριο η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το επόμενο έτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα αυξηθεί κατά 7,5% τη στιγμή που οι περισσότεροι ξένοι οίκοι, η Ευρώπη και το ΔΝΤ εκτιμούν χαμηλότερη ανάπτυξη.

Μάλιστα, μόλις την περασμένη Πέμπτη του ΙΟΒΕ παρουσίασε ένα δυσμενές σενάριο σύμφωνα με το οποίο η η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και την επόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα βλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,5% έως 4% το 2021. Κληθείς να σχολιάσει ποιοι παράγοντες θα πυροδοτούσαν το δυσμενές σενάριο για την οικονομία ο Γενικός Διευθυντής, Νίκος Βέττας ανέφερε πως τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα, εάν έχουμε συνθήκες lockdown στις ευρωπαϊκές χώρες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αλλά και μία νεφελώδη κατάσταση σχετικά με το εμβόλιο. Ο κ. Βέττας σημείωσε πως σε παγκόσμιο επίπεδο, η κρίση δεν θα περιοριστεί μέσα στο τρέχον έτος αλλά θα επεκταθεί και σε σημαντικό τμήμα του επόμενου.

Και δυστυχώς μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για την αγορά. Η ελληνική οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με λουκέτα, υψηλή ανεργία, και απελπισμένα νοικοκυριά.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη σχεδιάζεται η επιστρεπτέα προκαταβολή 4, η οποία θα επιστραφεί μερικώς στο ελληνικό δημόσιο. Στις περιοχές που η κατάσταση έχει ξεφύγει και έχουν κοκκινίσει το ποσό που θα επιστραφεί είναι το 50% του δανείου. Δεν αποκλείεται τα μέτρα να γενικευθούν, εφόσον η κρίση έχει μεγαλύτερη διάρκεια και στους προηγούμενους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ταυτόχρονα έχει ανακοινωθεί ένα ευρύ πλαίσιο ρυθμίσεων που θα ψηφισθούν όπως όλα δείχνουν μετά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση στον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα. Το πλαίσιο αυτό προβλέπει

Ένα πλέγμα ρυθμίσεων θα τεθεί σε εφαρμογή προσεχώς που θα καλύπτει σχεδόν όλους τους φορολογούμενους που είτε δεν κατάφεραν να πληρώσουν τα χρέη τους μέσα στην καραντίνα, είτε έχασαν τις ρυθμίσεις στις οποίες είχαν ενταχθεί. Ταυτόχρονα ρυθμίζονται ευνοϊκά και τα χρέη από την κατάπτωση δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Συνολικά όλα τα χρέη που θα ρυθμιστούν θα ανέλθουν περίπου στα 3 δις. ευρώ. Το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων προβλέπει:

- Νέα ειδική ρύθμιση για την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020. Η ρύθμιση αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν στην καραντίνα και συγκεκριμένα την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020. Οι οφειλές αυτές, που τελούν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου 2021, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις, με επιτόκιο 2,5%. Σύμφωνα με τη ρύθμιση το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ, ενώ όσοι καθυστερήσουν την καταβολή μίας δόσης θα επιβάλλεται επιτόκιο 5%.

- Επανένταξη των οφειλετών στις ρυθμίσεις που απώλεσαν. Όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν, για οποιονδήποτε λόγο ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών στο  διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020, μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Νοέμβριο του 2020.  

- Οι δόσεις ρυθμίσεων που βρίσκονται σε αναστολή θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά