Νέα μέτρα €900 εκατ. ζητούν οι θεσμοί

Νέα μέτρα €900 εκατ. ζητούν οι θεσμοί

Την ανάγκη λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων για το 2016, ύψους 850-900 εκατ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ), έχουν ήδη επισημάνει οι δανειστές προς την κυβέρνηση - πέραν των μέτρων εκείνων που έχουν συμφωνηθεί, αλλά ακόμα δεν έχουν ψηφιστεί ή έχουν ψηφιστεί και δεν έχουν εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", οι παρεμβάσεις στις δύο τελευταίες κατηγορίες δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες, καθώς συνολικά ανέρχονται σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η "Καθημερινή", οι θεσμοί κατά τις συζητήσεις των προηγούμενων ημερών που έγιναν στην Αθήνα, ενημέρωσαν την κυβέρνηση ότι έχουν εντοπίσει δημοσιονομικό κενό για το 2016 της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ ή περίπου 850-900 εκατ. ευρώ.

«Τρύπα», η οποία θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ. Επί της ουσίας, οι δανειστές θεωρούν ότι αν δεν προστεθούν νέα μέτρα στον προϋπολογισμό (που θα μπορούσαν να περιληφθούν στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα), τότε η Ελλάδα θα παρουσιάσει μηδενικό πρωτογενές αποτέλεσμα το 2016 και θα επιβαρύνει τις προοπτικές για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της "Καθημερινής", Ασφαλιστικό και Φορολογικό απομένει να κλείσουν κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Παράλληλα, ενώ έχει ψηφιστεί, δεν έχει ακόμα εξειδικευτεί το πώς θα γίνουν οι περικοπές της τάξης των 500 εκατ. ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες. Το υπουργείο Αμυνας θα πρέπει να προτείνει άμεσα πώς θα προκύψει αυτή η εξοικονόμηση.

Ολα τα παραπάνω θα πρέπει να αποδώσουν στον προϋπολογισμό του 2016 το ποσό του 1,8 δισ. ευρώ ή περίπου 1% του ΑΕΠ. Ποσό το οποίο είναι επιπρόσθετο του 0,5% του ΑΕΠ που είναι το δημοσιονομικό κενό, σύμφωνα με τους θεσμούς.

Επίσης, άγνωστο είναι ακόμα το τι θα γίνει με την «τρύπα» που θα δημιουργηθεί από την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις. Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις δείχνουν «κενό» της τάξης των 2 δισ. ευρώ, ενώ οι απαισιόδοξες ανεβάζουν το ποσό στα 3,6 δισ. ευρώ ή περίπου 2% του ΑΕΠ. Μάλιστα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιέζει, σύμφωνα με πληροφορίες, για υιοθέτηση νέων μέτρων για την κάλυψη και αυτών των «κενών» που ενδεχομένως να δημιουργηθούν.