Συρρίκνωση για την μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα τον Μάιο

Συρρίκνωση για την μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα τον Μάιο

Στις 41,1 μονάδες διαμορφώθηκε τον Μάιο ο σύνθετος δείκτης PMI για την Ελλάδα, καθώς συνεχίστηκε η συρρίκνωση της παραγωγής του μεταποιητικού τομέα, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα που είχαν εφαρμοστεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI για την Ελλάδα τον Απρίλιο, που αφορά στην απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– διαμορφώθηκε στις 41,1 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο σε σχέση με τις 29,5 μονάδες στην οποίες βρέθηκε κατά τον Απρίλιο, όταν και σημείωσε την χαμηλότερη επίδοσή του από το 1999.

PMI

Σύμφωνα με την IHS Markit, τα νέα στοιχεία υποδεικνύουν περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγής του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, η οποία και είναι η δεύτερη εντονότερη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα από τον Αύγουστο του 2015.

Η μείωση της παραγωγής οφείλεται τόσο στην μειωμένη ζήτηση (στο εσωτερικό και στο εξωτερικό), κυρίως εξαιτίας των μέτρων περιορισμού που εξακολουθούν να ισχύουν σε βασικές αγορές εξαγωγών, όσο και στην μείωση του αριθμού των εργαζομένων, καθώς το πλεονάζον εργατικό δυναμικό αυξήθηκε.

Τέλος, σύμφωνα με την IHS Markit, η ασθενής ζήτηση οδήγησε σε νέα μείωση του όγκου νέων παραγγελιών τον Μάιο, η οποία ωστόσο ήταν μικρότερη από αυτή που καταγράφηκε τον Απρίλιο, γεγονός που ώθησε σε σημαντική μείωση της απασχόλησης κατά τον προηγούμενο μήνα.

Οι εταιρείες μείωσαν επίσης τις τιμές εκροών με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα επτά ετών, λόγω των προσπαθειών τους να ενισχύσουν τις πωλήσεις. Τα υλικοτεχνικά προβλήματα που προέκυψαν λόγω της έξαρσης του ιού και οι καθυστερήσεις στα σύνορα είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες μείωσαν σημαντικά την αγοραστική τους δραστηριότητα, καθώς ορισμένες ανέφεραν ότι περιόρισαν τις αγορές τους στο ελάχιστο δυνατό.

Η Siân Jones, οικονομολόγος στην IHS Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, είπε:

«Οι επιπτώσεις της εξάπλωσης της επιδημίας COVID-19 και τα συνακόλουθα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας συνέχισαν να επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Μάιο, με περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή και στις νέες παραγγελίες. 

Παρότι η οικονομία άρχισε και πάλι να ανοίγει με αργούς ρυθμούς, οι δυσκολίες επιστροφής στην εργασία και η υποτονική ζήτηση έπληξαν το σύνολο των πωλήσεων. Η ζήτηση από το εξωτερικό μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό, λόγω των συνεχιζόμενων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας σε βασικές αγορές εξαγωγών.

Οι φόβοι για μακράς διάρκειας ανάκαμψη και οι δυσκολίες πρόσβασης σε πιστώσεις ήταν οι κύριοι λόγοι της απαισιοδοξίας των κατασκευαστών, καθώς οι προσδοκίες για μειωμένα επίπεδα παραγωγής μέσα στο επόμενο έτος συνέβαλαν εν μέρει και αυτές στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων. 

Η ύπαρξη πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού και η περιορισμένη ροή εισερχόμενων νέων παραγγελιών οδήγησαν σε μία από τις ταχύτερες μειώσεις της απασχόλησης που έχει καταγραφεί από την κρίση δημόσιου χρέους το 2015.

Οι τρέχουσες προβλέψεις μας για τη βιομηχανική παραγωγή υποδεικνύουν σημαντική συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, καθώς αναμένεται ετήσια μείωση της παραγωγής κατά 7,8% μέσα στο 2020. Παρότι η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί προς το τέλος του έτους, η ισχυρή επίδραση του τουρισμού στην ελληνική οικονομία θα διοχετευθεί αναπόφευκτα σε όλους τους τομείς, δεδομένου ότι η εγχώρια ζήτηση παραμένει εξασθενημένη».