Νέα «κούρσα» για την Εθνική Ασφαλιστική με… άρωμα Γουάτσα

Νέα «κούρσα» για την Εθνική Ασφαλιστική με… άρωμα Γουάτσα

Μπορεί να κυκλοφορεί εδώ και αρκετό καιρό η φημολογία περί εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Fairfax για την Εθνική Ασφαλιστική, ωστόσο η αναφορά του Πρεμ Γουάτσα στη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας σε χθεσινή του συνέντευξη στην «Καθημερινή» έχει πάρα πολλές προεκτάσεις και αποδεικνύει τα ακόλουθα:

Πρώτον, ότι ο Ινδοκαναδός είναι έτοιμος να επενδύσει κι άλλα κεφάλαια στην Ελλάδα δείχνοντας ότι αφενός συνεχίζει να ποντάρει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο κυβερνητικό πλάνο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Δεύτερον, ότι ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας εμφανίζει μεγάλες προοπτικές και γι' αυτό προσελκύει το ενδιαφέρον ενός παγκόσμιου κολοσσού όπως η Fairfax. Ο βασικός λόγος είναι ότι η διείσδυση της ασφαλιστικής αγοράς διαμορφώνεται μόλις στο 2% του ΑΕΠ όταν  στην Ευρώπη αγγίζει το 8%, μία διαφορά της τάξης των 10 δισ. ευρώ.

Τρίτον, ότι σοβαροί και μακροπρόθεσμοι επενδυτές υπάρχουν και πως δεν χρειάζεται να αναζητούμε σωτήρες και… ξυπόλυτους πρίγκιπες σε αγνώστου προελεύσεως επενδυτικά κεφάλαια αλλά να θέτουμε τις βάσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το ενδιαφέρον της Fairfax να «ξυπνήσει» τον ανταγωνισμό και να δούμε τη διαγωνιστική διαδικασία να εξελίσσεται σε ντέρμπι με όφελος τόσο για την Εθνική Τράπεζα όσο και για την ασφαλιστική.

]Βέβαια, είναι ακόμη νωρίς να μιλήσει κανείς για πρόταση εξαγοράς από την πλευρά της Fairfax ή για το τίμημα που θα μπορούσε να φτάσει ο Πρεμ Γουάτσα και αν αυτό θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 650-700 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, ο ίδιος τόνισε ότι η Fairfax δεν είναι ακόμη ενήμερη για τη διαδικασία σχετικά με την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, μία συναλλαγή που έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έως το τέλος του 2020. Υπενθυμίζεται, επίσης ότι ο καναδικός όμιλος διέθεσε 400 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Eurolife, της δεύτερης μεγαλύτερης ασφαλιστικής στην Ελλάδα. 

Τα δεδομένα, λοιπόν, έχουν ως εξής: Η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, το ερχόμενο φθινόπωρο με τις δεσμευτικές προσφορές να εκτιμάται ότι θα κατατεθούν την άνοιξη του 2020 έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί το deal στους μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους. 

Αρχικά η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας κατάφερε να πάρει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν για την παράταση της πώλησης μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες και το μεγάλο φιάσκο με την Exin. Η έγκριση από την DGComp ήρθε με κόστος αφού πλέον η ΕΤΕ θα διαθέσει προς πώληση τουλάχιστον το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, από 75% προηγουμένως, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν ότι θα αλλάξει χέρια το σύνολο των μετοχών της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στη χώρα.

Η διοίκηση του Παύλου Μυλωνά τάσσεται ανοιχτά υπέρ της επανάληψης του διαγωνισμού για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς όπως υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, «η πώληση σε στρατηγικό επενδυτή θα έχει διπλό όφελος για την τράπεζα». Το σύνθημα του κ. Μυλωνά είναι «όχι άλλη αποτυχία» καθώς η Εθνική Τράπεζα καλείται να ολοκληρώσει τις διαδικασίες σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα έχοντας στο ενεργητικό της το τεραστίων διαστάσεων φιάσκο με την Exin.

Οι πολιτικές εξελίξεις λειτουργούν… ευεργετικά από τη στιγμή που βελτιώνονται οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και κατ' επέκταση αυξάνονται οι πιθανότητες να ενδιαφερθούν για την Εθνική Ασφαλιστική μακροπρόθεσμοι επενδυτές όπως η Fairfax η οποία επενδύει κυρίως σε ασφαλιστικές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο.