Νέα ιστορικά υψηλά για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Κορυφαίο blue chip του 2020

Νέα ιστορικά υψηλά για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Κορυφαίο blue chip του 2020

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε χθες η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής έχοντας ξεπεράσει και την τιμή εισαγωγής πριν από 13 χρόνια, ενώ αποτελεί μακράν το κορυφαίο blue chip του 2020 έχοντας απόδοση 53,26%, αποτελώντας και τη μοναδική μετοχή του FTSE 25 που κινείται σε θετική τροχιά φέτος. Και αυτό, σε μια χρονιά που ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί κατά 31%, ο τραπεζικός είναι στο -64,78%, ενώ κορυφαίες βιομηχανικές μετοχές όπως Motor Oil, ΕΛΠΕ και Τιτάν υποχωρούν  από 39% έως 45%.

Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή εισήλθε στο Χ.Α. στις 14 Νοεμβρίου 2007 στην τιμή των 11 ευρώ ανά μετοχή, με την κεφαλαιοποίηση τότε να διαμορφώνεται στο 1,2 δισ. ευρώ. Χθες ο τίτλος έκλεισε στα 11,74 ευρώ (+0,69%), επίπεδα που ουδέποτε έχει ξαναδεί στα χρόνια που βρίσκεται στο ταμπλό. Παράλληλα, η κεφαλαιοποίησή της ανήλθε στα 1,33 δισ. ευρώ, που τη φέρνει –για πρώτη φορά στα χρονικά– στην 8η θέση της κατάταξης στο σύνολο του Χ.Α. πίσω από τις Coca Cola HBC, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Prodea ΑΕΕΑΠ, ΕΛΠΕ και Eurobank. Φυσικά, η μετοχή έτσι κι αλλιώς ήταν σε ιστορικά υψηλά πριν υπερκεράσει τα 11 ευρώ, δεδομένου ότι όλα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολλαπλές επιστροφές κεφαλαίου και διανομές μερισμάτων. 

Παράλληλα, η μετοχή ήταν η κορυφαία σε απόδοση και το μήνα Ιούλιο έχοντας απόδοση 14,9%, ενώ από το χαμηλό 52 εβδομάδων των 5,44 ευρώ που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στις 16 Μαρτίου 2020, ενισχύεται  άνω του 103%. Το πλέον εκπληκτικό είναι ότι από τα ιστορικά χαμηλά των 0,6890 ευρώ που βρέθηκε στο ναδίρ του Ιουνίου του 2012, όταν όλο το Χ.Α. είχε βυθιστεί υπό το φόβο του Grexit, η μετοχή έχει καταγράψει ράλι +1.594%.

Όπως όλοι οι αναλυτές συμφωνούν, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ δεν επλήγησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, ενώ και στην Ευρώπη το ενδιαφέρον για «πράσινες» επενδύσεις και μετοχές αυτού του χώρου, είναι σε έξαρση.

Ένας από τους λόγους της περαιτέρω ώθησης της μετοχής τον Ιούλιο, ήταν το deal που έκανε ο όμιλος στις ΗΠΑ, όπου πούλησε με καθαρό κέρδος 30 εκατ. δολαρίων το αιολικό πάρκο «Mountain Air» στο Αινταχο των ΗΠΑ, συνολικής ισχύος 138 μεγαβάτ. H συμφωνηθείσα αξία για την πώληση του αιολικού πάρκου στην Innergex Renewable Energy Inc. ανήλθε σε 215 εκατ. δολάρια. Μια μεγάλη συμφωνία που πιστοποιεί την επιτυχία του ανοίγματος στην αγορά των ΗΠΑ, χώρα που η εταιρεία έκανε τα πρώτα της βήματα το 2011. 

Ύστερα από την πώληση του συγκεκριμένου έργου στο Αίνταχο, η εταιρεία θα διατηρεί σε λειτουργία τα υπόλοιπα τρία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος περίπου 512 MW, στην πολιτεία του Texas. Μετά από αυτή την πώληση, ο Όμιλος θα διαθέτει περισσότερα από 1800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Στόχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας να προσεγγίσει τα 2.800 MW μέσα στην επόμενη πενταετία.

Η δύναμη... πυρός της εταιρείας

Ενδεικτικό του επενδυτικού momentum που έχει διαμορφώσει ο όμιλος είναι ότι προσεγγίζει νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί τον στόχο για 2.000 MW έργων σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης του. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανέρχεται σε 1.390 MW.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος έχει εγκαταστήσει 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη. Επίσης διαθέτει υπό κατασκευή ή έχει έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 550 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.938 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική.

Προ  μηνών η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας αιολικών πάρκων RF Energy Ομαλιές Α.Ε., συμφερόντων της οικογένειας Ρέστη και της FG Europe του κ. Γιώργου Φειδάκη. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης 11 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 213 MW στη νοτιοανατολική Εύβοια. Στόχος του Ομίλου είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας να προσεγγίσει τα 2.800 MW μέσα στη επόμενη πενταετία. 

Σε πρώτη φάση, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα ξεκινήσει την κατασκευή νέων αιολικών 180 MW, με τη συνολική αξία της επένδυσης να διαμορφώνεται στα 550 εκατ. ευρώ.

Υψηλότερες τιμές στόχους δίνουν οι ΑΧΕ 

Αρκετές χρηματιστηριακές εταιρείες όλους τους τελευταίους μήνες έχουν προχωρήσει σε αναβάθμιση της μετοχής και σε αύξηση της τιμής στόχου. H Euroxx χαρακτηρίζει αμυντική επένδυση τη μετοχή με σχετική «ανοσία» στον Codid -19, διατηρώντας σύσταση overweight με τιμή στόχο τα 12 ευρώ από 9,2 ευρώ προηγουμένως. 

Η AXIA Ventures ανέβασε το στόχο στα 12,10 ευρώ έναντι 8,70 ευρώ προηγουμένως, δίνοντας έμφαση στο πλήρως εξασφαλισμένο χρηματοδοτικά επενδυτικό πλάνο 800 εκατ. ευρώ, ενώ η Eurobank Equities ανέβασε το στόχο στα 10,50 ευρώ έναντι 8,40 ευρώ που ήταν η προηγούμενη σύσταση. 

Η Πειραιώς Securities επίσης προχώρησε σε αναβάθμιση της μετοχής, δίνοντας νέα τιμή στόχο τα 12 ευρώ, σημειώνοντας πως αποδεδειγμένα έχει αμυντικά χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς ο κλάδος των ΑΠΕ δεν έχει επηρεαστεί από τις επιπτώσεις του Covid - 19. 

Μάλιστα, οι αναλυτές της Πειραιώς Securities σημείωναν πως η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής θα φτάσει τα 1,9 GW μόλις το 2022, πολύ γρηγορότερα από τον προκαθορισμένο στόχο για 2 GW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία έως το 2025. 

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαπραγματεύεται επί του παρόντος με έκπτωση 30% σε όρους 2020-2021 P/E. Μάλιστα, η εταιρεία προσφέρει τις καλύτερες αποδόσεις μερισμάτων / απόδοσης κεφαλαίου το 2020 και το 2021 μεταξύ των ανταγωνιστών της.