Συνεχές σφυροκόπημα για την τουρκική λίρα - Νέο ιστορικό χαμηλό

Συνεχές σφυροκόπημα για την τουρκική λίρα - Νέο ιστορικό χαμηλό

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα διολισθαίνει η τουρκική λίρα στις συναλλαγές της Δευτέρας καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στο νέο πολεμικό μέτωπο που ανοίγει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την εμπλοκή της Τουρκίας στη διαμάχη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Η ισοτιμία με το δολάριο έφτασε να ξεπεράσει τις 7,8 λίρες με αποτέλσμα το τουρκικό νόμισμα να υποχωρεί έως και άνω του 1,7%.

Αναλυτές αναφέρουν στο πρακτορείο Bloomberg ότι οι επενδυτές πλέον φοβούνται πως η Τουρκία, της οποίας η οικονομία έχει «γονατίσει», ενώ εμπλέκεται ήδη σε διαμάχες στη βόρεια Συρία και με την Ελλάδα στη Μεσόγειο, σύρεται σε μία ακόμη διαμάχη την οποία δεν αντέχει ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά. 

«Υπάρχουν φόβοι ότι η Τουρκία θα εμπλακεί σε μία ακόμη περιφερειακή σύγκρουση», δήλωσε αναλυτής της BlueBay Asset Management, αναφερόμενος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η λίρα πήρε μικρή ανάσα την περασμένη εβδομάδα, μετά την αιφνιδιαστική αύξηση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική κεντρική τράπεζα, αλλά αναλυτές ανέφεραν ότι το μέσο επιτόκιο πιθανόν να μην αυξηθεί αντίστοιχα.

«Τέτοια προσωρινά υψηλά επιτόκια, τα οποία προσπαθούν να εξαλείψουν τις θέσεις των επενδυτών κατά της λίρας, κάνουν μικρή διαφορά στη μεσοπρόθεσμη τάση καθώς ο πραγματικός λόγος της υποτίμησης (της λίρας) δεν είναι αυτές οι κερδοσκοπικές θέσεις», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank.