ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

Νέα γραφεία και logistics από την Premia

Νέα γραφεία και logistics από την Premia

Την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της δρομολογεί η Premia, όπως είναι το νέο όνομα της Pasal Development, μετά την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιό της σουηδικής εταιρείας Sterner Stenhus. Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της εισηγμένης για την είσοδο των νέων μετοχών που προήλθαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που κάλυψε ο νέος βασικός μέτοχος, η Premia Properties θα προχωρήσει σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά ή/και εισφορές ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων από υφιστάμενους μετόχους ή τρίτους επενδυτές.

Ευρύτερα η εταιρεία επιδιώκει να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της σε τρεις τομείς, την εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), τα γραφεία και τις εμπορικές αλυσίδες και τα κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης (όπως σχολεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, χώρους περίθαλψης τρίτης ηλικίας). Στόχος είναι η αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ, από περίπου 120 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα.

Η Premia Properties διαθέτει οκτώ επενδυτικά ακίνητα συνολικής εκτιμηθείσας αξίας 71 εκατ. ευρώ από τα οποία τα τρία έχουν προέλθει συνδυαστικά από αγορά-χρηματοδότηση με δανειακά κεφάλαια και εισφορά ποσοστού της κυριότητάς τους από την εταιρεία logistics ΝΟΕ Α.Ε. Πρόκειται για αποθήκη Logistics στην Ελευσίνα που είναι μισθωμένη στην αλυσίδα Σκλαβενίτης και αποφέρει το 31,3% των εσόδων της Premia και τέσσερις ιδιοκτησίες σε Θεσσαλονίκη, Ελαιώνα (Ορφέως 166), Λαύριο και Χαλκίδα. Τα τρία ακίνητα ιδιοκτησίας ΝΟΕ είναι μισθωμένα σε διάφορους μισθωτές και διαθέτουν συνολική επιφάνεια κτισμάτων 62.500 τ.μ.

Επίσης, ένα ακόμη επενδυτικό ακίνητο στη Λεωφόρο Λαυρίου, που αποτελεί κτίριο σουπερμάρκετ, αποκτήθηκε από την Premia έναντι τιμήματος 2,5 εκατ. ευρώ μόλις τον περασμένο Ιανουάριο με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμη ολοκληρωθεί η εκτίμηση της αξίας του. Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας θα προστεθεί μία ακόμη ιδιοκτησία που έχει συμφωνηθεί να αποκτηθεί από την εταιρεία ΝΟΕ.

Τα σχέδια αξιοποίησης

Η Premia εξετάζει την υλοποίηση οικιστικής και εμπορικής ανάπτυξης ακινήτων με δυνατότητα  ανέγερσης 25.000 τ.μ. κτισμάτων στο οικόπεδο που διαθέτει στο Λαύριο, ενώ για το ακίνητό της στη Χαλκίδα, όπου δύναται να ανεγερθούν κτίσματα 16,5 χιλ. τ.μ., σχεδιάζει την ανάπτυξη εμπορικών ακινήτων.

Επίσης, το ακίνητο στην οδό Ορφέως 166 στον Ελαιώνα, όπου βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας Soulis που αντιστοιχούν σε 10.857 τ.μ., σε πρώτη φάση θα ενοικιαστεί ως αποθήκη. Σε μεταγενέστερο όμως, χρόνο θα εξεταστεί η αξιοποίησή του σε συνδυασμό με την έναρξη υλοποίησης της Διπλής Ανάπλασης από το Δήμο Αθήνας.

Σχετικά με τις κτιριακές εγκαταστάσεις 29.661 τ.μ. σε οικόπεδο επί της Θερμαϊκού 19 στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, μελετάται η αξιοποίησή τους ως αποθήκες (logistics) σε συνδυασμό με εμπορικές χρήσεις (big box).