Νέα εποχή στον πρωτογενή τομέα από την ΑΒ Βασιλόπουλος

Νέα εποχή στον πρωτογενή τομέα από την ΑΒ Βασιλόπουλος

Έχοντας στο DNA της την ιδιαίτερη σχέση με τον πρωτογενή τομέα, την παραγωγή και την καινοτομία εδώ και 80 χρόνια, η ΑΒ Βασιλόπουλος πρωτοπορεί εκ νέου δημιουργώντας ένα πανευρωπαϊκά καινοτόμο πρόγραμμα, που στόχο έχει να αναβαθμίσει περαιτέρω τις δυνατότητες της ελληνικής γεωργίας.

Πρόκειται για το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας που εγκαινιάζει μια νέα εποχή στον ελληνικό πρωτογενή τομέα, φιλοδοξώντας να ανοίξει νέους δρόμους και να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της εθνικής πρωτογενούς παραγωγής.

Στο εν λόγω πρόγραμμα, η ΑΒ Βασιλόπουλος συνεργάζεται με δύο αξιόλογους φορείς, όπως είναι το ίδρυμα Μποδοσάκη και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Η επένδυση της ΑΒ Βασιλόπουλος έχει ενταχθεί στο 1ο πιλοτικό πρόγραμμα της πλατφόρμας Υψηλής Τεχνολογίας στη Γεωργία, η οποία συνδέει 27 περιφέρειες της Ευρώπης. Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα αποτελέσουν οδηγό για τη χάραξη Ευρωπαϊκής πολιτικής στον αγροτικό τομέα μετά το 2020, φέρνοντας την Ελλάδα στο κέντρο των εξελίξεων και τους Έλληνες παραγωγούς σε προνομιακή θέση έναντι των Ευρωπαίων αγροτών, στον τομέα αυτό. Θα είναι τριετούς διάρκειας και αναμένεται να ωφελήσει περίπου 100 – 120 παραγωγούς.

Οι πρωτοπορίες της ΑΒ Βασιλόπουλος που οδηγεί τις εξελίξεις

Το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πρωτοποριακών και καινοτόμων πρωτοβουλιών της ΑΒ όλες τις τελευταίες δεκαετίες, καθιστώντας την οδηγό των εξελίξεων στο λιανικό εμπόριο, όπου διαμορφώνει και κυρίαρχη κουλτούρα στη σχέση με τον πρωτογενή τομέα. Μερικές από τις πρωτοπορίες της ΑΒ είναι:

  • Σειρές ιδιωτικής ετικέτας με ξεχωριστή αξία για την εγχώρια αγροτική παραγωγή: Τα καλύτερα του τόπου μας «Η ΑΒ κοντά στην Ελληνική Γη» (2003) & «ΑΒ Επιλογή» (2004).
  • Υποστήριξη Ελλήνων Προμηθευτών & Παραγωγών: Με πίστη στον αγροτικό τομέα, διατηρεί σταθερή συνεργασία με περισσότερους από 1500 προμηθευτές σε όλη την Ελλάδα.
  • Εισαγωγή & υλοποίηση πρωτοποριακών προγραμμάτων για τη διασφάλιση της ποιότητας και την εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα όπως:
  • Πρόγραμμα Αγροδιασφάλισης – συνεχείς έλεγχοι ποιότητας σε φρούτα & λαχανικά, με στόχο την προστασία της υγείας των καταναλωτών, των εργαζομένων στις καλλιέργειες και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Πρόγραμμα Βιώσιμης Αλιείας & Υπεύθυνης Ιχθυοκαλλιέργειας -  σε συνεργασία με τη WWF και σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα οικολογικά πρότυπα, η ΑΒ είναι η πρώτη αλυσίδα σουπερμάκετ στην Ελλάδα που δεσμεύεται στην παροχή βιώσιμων ψαρικών & τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της αλιείας.
  • Η ΑΒ Βασιλόπουλος διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο 460 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα και απασχολεί περισσότερους από 14.000 εργαζομένους, συμβάλλοντας δυναμικά στην εθνική οικονομία και απασχόληση, ενώ αποτελεί και έναν από τους πιο σημαντικούς επενδυτικούς φορείς. 

Real time πληροφορίες και τηλεμετρικές διατάξεις

Στο Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας θα χρησιμοποιηθούν τεχνολογικά μέσα και ψηφιακές δυνατότητες που θα ανοίξουν νέους δρόμους για την ελληνική γεωργία και τον πρωτογενή τομέα, με την αξιοποίηση πρακτικών αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας.

Όσοι παραγωγοί ενταχθούν σε αυτό, θα έχουν πρόσβαση σε real time πληροφορίες, που απεικονίζονται μέσω χάρτη, με τη χρήση υπολογιστή και έξυπνων συσκευών (σ.σ. smart phones και tablets).

Αυτές θα συλλέγονται από τις 12 εγκατεστημένες τηλεμετρικές διατάξεις τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίες είναι τοποθετημένοι σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας. Μέσω αυτών των σταθμών, θα λαμβάνονται ενημερωμένες αποφάσεις οι οποίες βασίζονται σε σημαντικές μετεωρολογικές και εδαφολογικές παραμέτρους, όπως θερμοκρασία και σχετική υγρασία, βροχόπτωση και ηλιακή ακτινοβολία.

Οι σταθμοί έχουν τοποθετηθεί σε περιοχές που παράγουν αγροτικά προϊόντα με μεγάλη σημασία τόσο για την τοπική όσο και για την εθνική οικονομία.

Η εγκατάσταση των 12 σταθμών θα γίνει σε:

4 αμπελώνες σε Καβάλα, Κιλκίς και Πελοπόννησο

2 ελαιώνες σε Καλαμάτα και Χαλκιδική

4  κτήματα παραγωγής ακτινιδίων στην Κεντρική Μακεδονία

2 σημεία λειμώνων στην Ελασσόνα και στην Ξάνθη.

Οι περιοχές που επιλέχθηκαν περιλαμβάνουν αγροτικά προϊόντα με μεγάλη σημασία για την τοπική και την εθνική οικονομία & είναι αντιπροσωπευτικές των πιο ελπιδοφόρων για την ελληνική ύπαιθρο προϊόντων. Η έκταση που θα καλυφθεί, σε πρώτη φάση, θα ξεπερνά τα 6.000 στρέμματα, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στις 80.000.

Οι ωφελούμενοι

Στο Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας, συμμετέχουν 120 Μικροί Έλληνες πρωτοπόροι Παραγωγοί (early adopters), ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά με την προσθήκη των έμμεσα ωφελούμενων μέσα από την ανάπτυξη πλατφόρμας με ανοιχτή πρόσβαση για όλους (open data).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υπηρεσίες κατάρτισης και εκπαίδευσης των παραγωγών με ημερίδες διάχυσης αλλά και εκπαιδευτικές επισκέψεις από ομάδες φοιτητών του αγροδιατροφικού κλάδου στα σημεία εφαρμογής.  

Οι παραγωγοί, που συμμετέχουν, θα αποκτήσουν οικειότητα με την χρήση των νέων τεχνολογιών, ενώ θα μπορούν να διαχειρίζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια τις εκμεταλλεύσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για την αποτελεσματική χρήση των παραγωγικών πόρων, των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων καθώς και να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες, εναρμονιζόμενοι με τους υπόλοιπους ευρωπαίους γεωργούς.

Επίσης, θα ενταχθούν σε μια «κοινότητα», η οποία θα επιτρέπει την άμεση επικοινωνία και ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών, ενώ θα έρθουν σε επαφή με καταξιωμένους και εκκολαπτόμενους επιστήμονες του κλάδου μέσω επισκέψεων επίδειξης στα κτήματα με τις εγκατεστημένες διατάξεις γεωργίας ακριβείας.

Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης είναι ένα ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1904 για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Ελλάδας και των γειτονικών Βαλκανικών περιοχών.

Σήμερα, η ΑΓΣ και το Perrotis College of Agriculture, Environment and Life Sciences (Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Επιστημών Ζωής) καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα του τομέα γεωργικών προϊόντων διατροφής, με προγράμματα που κυμαίνονται από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέχρι τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Ίδρυμα Μποδοσάκη

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη ιδρύθηκε το 1972 από τον Πρόδρομο - Μποδοσάκη Αθανασιάδη, ο οποίος αποφάσισε να διαθέσει την περιουσία του για την προώθηση της εκπαίδευσης, της υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Επιπλέον, το Ίδρυμα υποστηρίζει ΜΚΟ που εργάζονται με κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη έχει βαθιά γνώση του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού τομέα στην Ελλάδα και από τη στιγμή της ίδρυσής του ως σήμερα έχει διαχειριστεί περισσότερα από 450 εκατ. τα οποία έχουν δαπανηθεί δίνοντας έμφαση στη μείωση της ανισότητας των ευκαιριών, στην εκπαίδευση των νέων, στη βελτίωση ιατρικών και ερευνητικών υποδομών και στην προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος.