Νέα επιβράδυνση για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη - Στο 1,1% το Φεβρουάριο

Νέα επιβράδυνση για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη - Στο 1,1% το Φεβρουάριο

Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, δυσχεραίνοντας περαιτέρω τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στις 19 χώρες του ευρώ ανήλθε μόλις στο 1,1% το Φεβρουάριο, σε σχέση με το προηγούμενο έτος και χαμηλότερα της πρόβλεψης των αναλυτών ότι θα κυμαινόταν στο 1,2%.

Σημειώνεται ότι σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός το Ιανουάριο είχε διαμορφωθεί στο 1,3%, ενώ πέρυσι τον Φεβρουάριο ήταν στο 2%, πολύ κοντά στους στόχους της ΕΚΤ.

Όσον αφορά στο δομικό πληθωρισμό, το πιο επικεντρωμένο μέτρο που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της Ενέργειας και των τροφίμων, κυμάνθηκε στο 1,2%, υποχωρώντας επίσης από το 1,3% του Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ ασκεί μια εξαιρετικά επιθετική πολιτική τόνωσης των αγορών ((QE)) προκειμένου να ωθήσει τον πληθωρισμό της ευρωζώνης στο στόχο που έχει θέσει λίγο κάτω από το 2%, με αρνητικά επιτόκια και αγορές ομολόγων, σε ένα πρόγραμμα που πρόκειται να ακολουθήσει τουλάχιστον έως το Σεπτέμβριο.