Νέα επένδυση 8,5 εκατ. της Nestle Ελλάς στα Οινόφυτα

Νέα επένδυση 8,5 εκατ. της Nestle Ελλάς στα Οινόφυτα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με στόχο να γίνει το «άντρο» επεξεργασίας και συσκευασίας καφέ για τον όμιλο της Nestle παγκόσμια, η Nestle Ελλάς εγκαινίασε χθες τις νέες εγκαταστάσεις καβουρδίσματος ελληνικού καφέ στα Οινόφυτα, μια επένδυση που ανήλθε στα 8,5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για επένδυση που εντάσσεται στο ευρύτερο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, που την τελευταία τριετία ξεπερνά συνολικά τα 20 εκατ. ευρώ και ολοκληρώνεται τώρα.

Στο εργοστάσιο αυτό, που λειτουργεί με την ευθύνη της Nestle Ελλάς από το 1987, γίνεται η συνολική παραγωγή του ελληνικού καφέ Λουμίδης Παπαγάλος, από την πρώτη ύλη μέχρι και τη συσκευασία, καθώς και η συσκευασία του στιγμιαίου καφέ Nescafe Classic που προορίζεται για την ελληνική αγορά.

Τα εγκαίνια έγιναν χθες παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας.

Σήμερα, η δυναμικότητα του εργοστασίου της Nestle στο φουλ της παραγωγής μπορεί να φτάσει έως τους 10 χιλ. τόνους ετησίως, ενώ με τη νέα επένδυση και τη νέα «γραμμή», στο φουλ της δυναμικής θα φτάσει τους 20 χιλ. τόνους, αλλά σε βάθος 10ετίας.

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων, που είναι οι μοναδικές στο είδος τους σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, το εργοστάσιο των Οινοφύτων έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τόσο τη συνολική παραγωγή του όσο και εκείνη που προορίζεται για εξαγωγές.

Πλέον, το εργοστάσιο μπορεί πλέον να επεξεργάζεται σημαντικές ποσότητες διαφόρων ποικιλιών καφέ με τρόπο που εγγυάται το γευστικό αποτέλεσμα. Το εργοστάσιο, απασχολεί 130 άτομα ως μόνιμο προσωπικό και άλλα 15 ως εποχιακό. Σήμερα ο Όμιλος δραστηριοποιείται σε εννέα διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων και το 60% του ετήσιου κύκλου εργασιών προέρχεται από την εγχώρια παραγωγή.

Όπως τόνισαν χθες οι άνθρωποι της Nestle Ελλάς, η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων αποτελεί μία στρατηγική απόφαση της εταιρείας, που ελήφθη με γνώμονα τη σημασία και τη συμβολή που έχει η κατηγορία του καφέ για τη δραστηριότητα και τα αποτελέσματα του ομίλου στην Ελλάδα.

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nestle Ελλάς, Νίκος Εμμανουηλίδης δήλωσε: «Το εργοστάσιο του καφέ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην πορεία της Nestle. Στα τριάντα χρόνια που είναι στην ευθύνη μας, από το 1987, οι επενδύσεις μας σε αυτό είναι διαρκείς και το έχουν μετατρέψει σε μία πραγματικά προηγμένη παραγωγική μονάδα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η επενδυτική αυτή πορεία κορυφώνεται σήμερα, με την ολοκλήρωση της νέας εγκατάστασης για το καβούρδισμα του καφέ, μιας επένδυσης που ξεκίνησε το 2016. Η νέα επένδυση σημαίνει δέσμευση για το μέλλον του εργοστασίου, σημαίνει ανάπτυξη, καθώς με τις νέες δυνατότητες θα μπορούμε να εξάγουμε διάφορους τύπους καβουρδισμένου και αλεσμένου καφέ από εδώ, από τα Οινόφυτα Βοιωτίας, στις αγορές Nestle σε όλο τον κόσμο».

Από το 1899 στην Ελλάδα

Η Nestle έχει (εμπορική) παρουσία στη χώρα μας σχεδόν 120 χρόνια, καθώς το πρώτο προϊόν της το παρουσίασε το 1899 με την κυκλοφορία του «Γαλακτούχον Άλευρον Nestle, ενώ η παραγωγική δραστηριότητα ξεκίνησε το 1973. Διατηρεί δύο εργοστάσια: του καφέ στα Οινόφυτα Βοιωτίας και του φυσικού μεταλλικού νερού Κορπή στο Μοναστηράκι Βόνιτσας.

Σημαντικοί σταθμοί ήταν η «εφεύρεση» του Nescafe Frappe τo 1957, η εξαγορά της Λουμίδης ΑΕ και του εργοστασίου καφέ στα Οινόφυτα το 1987. Σήμερα απασχολεί στην Ελλάδα 800 εργαζόμενους, ενώ συνδέεται με πολλούς περισσότερους, σ'' όλη την «αλυσίδα» δραστηριοποίησής της.

Διεθνώς διαθέτει και εμπορεύεται περισσότερες από 2.000 μάρκες, οι οποίες περιλαμβάνουν προϊόντα με παγκόσμια αναγνώριση όπως ο Nescafe, Nespresso, ο ελληνικός καφές Λουμίδης Παπαγάλος και το φυσικό μεταλλικό νερό Κορπή.

Εκτός από τις δραστηριότητές της στην ελληνική αγορά, η Nestle Ελλάς εξάγει ελληνικό καφέ Λουμίδης Παπαγάλος και φυσικό μεταλλικό νερό Κορπή στις ελληνικές κοινότητες παγκοσμίως.

Η Nestle είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και ροφημάτων παγκοσμίως με παρουσία σε 189 χώρες σε όλο τον κόσμο και 328.000 εργαζομένους. Τα κεντρικά γραφεία του Ομίλου Nestle βρίσκονται στην ελβετική πόλη Vevey, όπου η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από 150 χρόνια.