Νέα έκκληση Στουρνάρα για αξιολόγηση και «κόκκινα» δάνεια

Νέα έκκληση Στουρνάρα για αξιολόγηση και «κόκκινα» δάνεια

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

 

Ως πρώτο και κρίσιμο για τις μελλοντικές εξελίξεις βήμα χαρακτηρίζει την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας,

Στην ετήσια Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2015, την οποία αναμένεται να παρουσιάσει ο κ. Στουρνάρας στην 83η Συνέλευση της τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου, επισημαίνεται ότι για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση απαιτείται σε πρώτη φάση η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και η ευθυγράμμιση της φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, ο κ. Στουρνάρας θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη θετικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η οποία εκτιμάται πως θα έχει σημαντική επίδραση στην πραγματική οικονομία για τους ακόλουθους τέσσερις βασικούς λόγους:

-Βελτιώνει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, γεγονός που θα επιταχύνει την επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

-Οδηγεί στην επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις, η οποία θα επιτρέψει την πολύ φθηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.

-Καθιστά δυνατή τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

-Επιταχύνει τις διαδικασίες χαλάρωσης – και τελικώς άρσης – των περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα και στην κίνηση κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Στουρνάρας απευθύνει έκκληση για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή, ο διοικητής της ΤτΕ είχε τονίσει ότι η οικονομία έχει τη δυνατότητα να επανέλθει στην κανονικότητα το 2016, υποστηρίζοντας ότι στη φάση που βρίσκεται σήμερα η απόσταση για έξοδο από την κρίση είναι σχετικά μικρή. «Πρέπει να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος και να ληφθεί υπόψη η εμπειρία άλλων κρατών και κυρίως της Κύπρου», είχε δηλώσει ο κ. Στουρνάρας.

Επείγει η αποτελεσματική διαχείριση των NPLs

Για εμφανή επιδείνωση της κατάστασης στο πεδίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάνει λόγο ο διοικητής της ΤτΕ, αλλά και για επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενεργητική τους διαχείριση από τις τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, το 2015 ανακόπηκε η επιβράδυνση στη δημιουργία νέων καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων επί του συνόλου των δανείων να ανέλθει στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 σε 43,6%, έναντι 39,9% τον Δεκέμβριο του 2014.

Η επιδείνωση ήταν εμφανής και σχετικά παρόμοια (κατά περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες) σε όλες τις κατηγορίες δανείων. Ειδικότερα, το ποσοστό στα καταναλωτικά δάνεια ανήλθε σε 55,4%, στα επιχειρηματικά δάνεια σε 43,3% και στα στεγαστικά δάνεια σε 39,8%.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και η αναβολή της εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η λιγότερο ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου δανείων από τις τράπεζες, με έμφαση κυρίως σε λύσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Από το γ΄ τρίμηνο και ιδίως με το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης, παρατηρήθηκε επιτάχυνση των ενεργειών των τραπεζών στην κατεύθυνση της πιο ενεργητικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στην εξεύρεση λύσεων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, προσαρμοσμένων στις ανάγκες του κάθε δανειολήπτη, εκτιμάται ότι θα συντείνουν οι συγκεκριμένοι στόχοι για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος, κατόπιν διαβούλευσης με τις τράπεζες, με ορίζοντα εφαρμογής από τον Ιούνιο του 2016 και με παρακολούθηση ανά τρίμηνο.