Νέα «βουτιά» 5% για την τουρκική λίρα

Νέα «βουτιά» 5% για την τουρκική λίρα

Πτώση κατά 5% σημειώνει σήμερα η τουρκική λίρα, καταγράφοντας την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα αρνητικής κίνησης, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε τροχιά για τη δεύτερη χειρότερη ημερήσια επίδοσή της τους τελευταίους 7,5 μήνες.

Συγκεκριμένα, παρά τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας κυμαίνεται στις 5,569 λίρες ανά δολάριο από 5,33 την Τετάρτη, ενώ χάνει έδαφος και έναντι του ευρώ, στο 6,255.

Το overnight κόστος δανεισμού της λίρας (swap rate) στο Λονδίνο έπεσε στο 180% την Πέμπτη, όπως μεταδίδει το Reuters. Αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι οι τουρκικές τράπεζες άρχισαν να προσφέρουν λίρες στην αγορά του Λονδίνου, μία ημέρα μετά την καθοδήγηση που τους δόθηκε να μην προσφέρουν το νόμισμα στη βασική αγορά του εξωτερικό έως τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής. 

Τα επίπεδα αυτά αποτελούν τεράστιο εμπόδιο για τους ξένους επενδυτές που επιδιώκουν να τοποθετηθούν κατά της λίρας, να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο ή να κλείσουν τις θέσεις τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις θέσεων σε τουρκικές μετοχές ή ομόλογα, που έχουν βρεθεί να γνωρίζουν τεράστια πίεση αυτή την εβδομάδα, μεταδίδει το Reuters.

Η απόδοση στο διετές ενισχύεται στο 20,5% από 18,58% την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ τα πενταετή συμβόλαιο αντιστάθμισης κινδύνου (cds) έχουν σκαρφαλώσει στις 453 μονάδες βάσης από 312 μονάδες βάσης πριν από μια εβδομάδα, αναφέρει η SocGen.

Οι αποδόσεις των 10ετών τουρκικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 18,5%, σε τροχιά να κλείσουν στο υψηλότερο επίπεδο περίπου πέντε μηνών. Ο δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου υποχωρεί κατά 0,4%, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, εν μέσω απωλειών των ενεργειακών και βιομηχανικών μετοχών. Ο τουρκικός τραπεζικός τομέας είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος σε μία πιο αδύναμη λίρα, λόγω του σημαντικού ύψους των δανείων σε ξένο νόμισμα.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το συνολικό όριο του κόστους δανεισμού της τουρκικής λίρας με τη χρήση συμφωνιών ανταλλαγής (swap) σε 30% από 20% για πράξεις ανταλλαγής που δεν έχουν ωριμάσει, σε μία κίνηση που αποσκοπεί στην αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της τράπεζας, δήλωσαν οι τραπεζίτες.

Η τράπεζα είχε αυξήσει το όριο στο 20% τη Δευτέρα από 10%. Η τράπεζα χρησιμοποιεί την αγορά swap τουρκικής λίρας για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης ρευστότητας των συναλλαγματικών διαθεσίμων.

Σύμφωνα με το Reuters, για ακόμη μία φορά επενδυτές και οικονομολόγοι καλούν την πολιτική και οικονομική ηγεσία της Τουρκίας να προχωρήσει σε μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις που θα περιφρουρήσουν την οικονομία της και το νόμισμά της και θα αποτρέψουν την οριστική στροφή των Τούρκων στο δολάριο.