Νέα βελτίωση στο ελληνικό 10ετές, στο 4,10% η απόδοση

Νέα βελτίωση στο ελληνικό 10ετές, στο 4,10% η απόδοση

Για δεύτερη συνεχή ημέρα συνεχίζεται η πτώση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, παρ' ότι σήμερα στην Ευρώπη υπάρχει εικόνα σταθεροποίησης στο δείκτη που «καθρεφτίζει» την αγορά των κρατικών χρεών. Φαίνεται πως η Ευρωζώνη ποντάρει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κρατήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια καθ' όλη τη διάρκεια του 2019.

Πάντως, νέα βελτίωση στην αγορά ομολόγων της χώρας καταγράφεται σήμερα, με το 10ετές ελληνικό να πέφτει ακόμη και κάτω από το 4,10% και να διαπραγματεύεται στο 4,096%, μειωμένο κατά 1,44% στο χαμηλό ημέρας, ενώ πλέον βρίσκεται στο 4,10% με πτώση 1,35%. Θυμίζουμε ότι χθες Πέμπτη το ελληνικό δεκαετές είχε κλείσει στο 4,13%.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2019 το ελληνικό δεκαετές έχει υποχωρήσεις πλέον των 20 μονάδων βάσης, παίρνοντας και ώθηση από την αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη αποφόρτιση που λαμβάνει χώρα πανευρωπαϊκά.

Θυμίζουμε πως πρόσφατα, Ιταλία και Ισπανία εξέδωσαν ομόλογα με τις προσφορές να «χτυπούν» επίπεδα ρεκόρ, κάτι που αυξάνει τις προσδοκίες και για την επικείμενη έκδοση της Ελλάδας, με το πενταετές.

Το πενταετές αναμενόταν για τις 29 Ιανουαρίου, όμως είναι πιθανό να πάρει μικρή παράταση, λόγω του ότι δεν έχουν κλείσει θέματα όπως τα NPLs των τραπεζών κ.α.

Διεθνώς πάντως, η αποφόρτιση στα ομόλογα αρκετών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο, δείχνει πως τα ομόλογα ίσως αποτελέσουν ασφαλές – έστω και συντηρητικό – καταφύγιο, μέσα στις συνθήκες που διαμορφώνονται.

Ένας λόγος της αποφόρτισης στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, άρα και της Ελλάδος δίνει το γεγονός ότι οι επενδυτές όλο το τελευταίο διάστημα λόγω της ευρύτερης αβεβαιότητας με φόντο τον κίνδυνο του Brexit και το «shutdown» στις ΗΠΑ.

Απ. Σκ.