ΝΔ: Τολμηρό πρόγραμμα στην οικονομία με μειώσεις φόρων και εισφορών

ΝΔ: Τολμηρό πρόγραμμα στην οικονομία με μειώσεις φόρων και εισφορών

Τη φιλόδοξη αλλαγή του μείγματος πολιτικής με μείωση των φόρων και των εισφορών που σχεδιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και τη σημαντική μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, περιέγραψε ο Στέλιος Πέτσας, Διευθυντής του γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, σε ομιλία του στο Athens Law Forum Οn Τaxation, o Στυλιανός Πέτσας, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους οριακούς φορολογικούς συντελεστές στην ΕΕ  και τον ΟΟΣΑ (45% +10% εισφορά αλληλεγγύης για τα φυσικά πρόσωπα, 29% για τα νομικά πρόσωπα).

Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, αποτρέπει την εργασία, ενθαρρύνει την παραοικονομία, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.

Ενώ συμπλήρωσε ότι αν το ΑΕΠ το 2018 ήταν € 34 δις υψηλότερο θα είχαν, αυτόματα, δημιουργηθεί περίπου € 15 δις παραπάνω φορολογικά έσοδα.

Τέλος, αναφέρθηκε σε μια τολμηρή αλλαγή του μείγματος πολιτικής με μείωση των φόρων και των εισφορών, η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Φόρο στις επιχειρήσεις στο 20%, από 29% σήμερα.

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

- Κατάργηση του φόρου στο κρασί.

- Αύξηση του ορίου υπαγωγής ΦΠΑ στις €25.000, από €10.000 σήμερα.

- Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα 9%, από 22% σήμερα.

- Καθιέρωση νέας, προοδευτικής, φορολογικής κλίμακας με ανώτατο φορολογικό συντελεστή πολύ χαμηλότερο από τον σημερινό που φτάνει το 55% (45% + 10% εισφορά αλληλεγγύης), με σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης στο 15%, από 20% σήμερα, σταδιακά στο βάθος της τετραετίας.

- Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα. Ειδικά για το τουριστικό πακέτο (κατάλυμα και εστίαση) στόχος είναι να πέσει στο 11%, με άμεση προτεραιότητα την ενιαία αντιμετώπιση με μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% (όπως ισχύει στα ξενοδοχεία), από 24% σήμερα.

- Κατάργηση του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και στα καταλύματα που ισχύει από φέτος.