ΝΔ: Πλασματικά τα στοιχεία της κυβέρνησης για τις απορροφήσεις αγροτικών κονδυλίων της Ε.Ε.

ΝΔ: Πλασματικά τα στοιχεία της κυβέρνησης για τις απορροφήσεις αγροτικών κονδυλίων της Ε.Ε.

Για «μαγική εικόνα» όσον αφορά τις απορροφήσεις κοινοτικών κονδυλίων που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη κατηγορεί την κυβέρνηση η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, που με αλχημείες αποπειράθηκε να παρουσιάσει, από το βήμα της Δ.Ε.Θ, μία “μαγική εικόνα” μεγάλων δήθεν απορροφήσεων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014 - 2020, τη “σκυτάλη” πήρε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Με Δελτίο Tύπου προσπαθεί “να σώσει την τιμή” των χαμένων, από την πραγματική οικονομία, κοινοτικών κονδυλίων του Π.Α.Α. 2014 - 2020, μιλώντας για ρεκόρ πληρωμών δεκαετίας.

Όμως! Σύμφωνα και με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., μέχρι και τον Αύγουστο του 2017, η χώρα μας βρίσκεται δυστυχώς 4 μονάδες χαμηλότερα σε απορροφήσεις από τον κοινοτικό μέσο όρο (18,84% έναντι 22,68%).

Αλλά ακόμη και αυτή η χαμηλή απορροφητικότητα, απέχει παρασάγγας από την αναπτυξιακή στόχευση του Π.Α.Α. 2014 - 2020 στην πραγματική οικονομία, καθώς εξαντλείται αφενός σε ρεκόρ ανειλημμένων υποχρεώσεων και αφετέρου “αγαπημένες” επιδοματικές πολιτικές.

Με απλά λόγια, υποχρεώσεις για πληρωμές έργων του προηγούμενου Προγράμματος 2007 - 2013, ύψους 1,5 δις ευρώ και όχι 1,246 δις, όπως λέει ο Υπουργός, μετατέθηκαν στο σήμερα. Με αποτέλεσμα να απομειώσουν δραματικά τα χρήματα του παρόντος Προγράμματος.

Θυμίζουμε στον κ. Αποστόλου, ότι στην προσπάθειά τους να δείξουν απορροφήσεις, έφτασαν στο σημείο να επιδοθούν σε ένα άνευ προηγουμένου ρουσφετολογικό παιχνίδι φαυλότητας. Διανέμοντας “οριζόντια”, εμπροσθοβαρώς και τυχοδιωκτικά μέχρι και την εξισωτική αποζημίωση. Βάφτισαν “ανάπτυξη” μέχρι και την πληρωμή της πρόωρης συνταξιοδότησης!

Σε ό,τι αφορά στο θράσος του κ. Αποστόλου να αποδώσει την ευθύνη έναρξης του Προγράμματος - που εγκρίθηκε τελευταίο όλων στην Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του 2015 - στην προηγούμενη Κυβέρνηση, του υπενθυμίζουμε:

Πρώτον, ότι η Νέα Δημοκρατία είχε υποβάλει το Φάκελο του Π.Α.Α. 2014 - 2020 στην Ε.Ε., τον Ιούλιο του 2014, από τις πρώτες χώρες και με τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεύτερον, ότι το υποβληθέν Πρόγραμμα δεν υπέστη καμία τροποποίηση, αλλά ήταν “έτοιμη δουλειά” για την οποία ένα χρόνο κωλυσιεργούσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οι “αποτυχημένοι νεοκήρυκες” της ανάπτυξης, ας προκηρύξουν επιτέλους ό,τι ξεχασμένο κοινοτικό πόρο έχουν, σχεδόν τρία χρόνια στα “συρτάρια” τους. Όσα σχεδίασε και εξασφάλισε η Νέα Δημοκρατία για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, που δυστυχώς, “πάει στράφι”».

Φωτογραφία: SOOC