ΝΔ: Είμαστε η μοναδική χώρα που δεν αξιοποίησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

ΝΔ: Είμαστε η μοναδική χώρα που δεν αξιοποίησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

«Είμαστε η χώρα της ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας της και η μόνη που δεν αξιοποίησε -από το Μάρτιο του 2015- το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την είδηση ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ ολοκληρώνεται.

Μεταξύ άλλων κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αμέλησε να διαμορφώσει τις συνθήκες για τη σταθερή και συστηματική έξοδο στις διεθνείς αγορές με ρεαλιστικά επιτόκια, ότι πλέον το χαμηλό κόστος δανεισμού δεν είναι εξασφαλισμένο, καθώς και ότι παρά το γεγονός πως η ένταξη στο πρόγραμμα αποτελούσε προτεραιότητα της κυβέρνησης ουδέποτε επιτεύχθηκε.

Καταλήγοντας ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ σημειώνει χαρακτηριστικά «άλλος ένας εμπαιγμός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, άλλη μία χαμένη ευκαιρία για τη χώρα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Χρ. Σταϊκούρα:

«Η χώρα, με δεδομένη την ολοκλήρωση της χρηματοδότησής της μέσω του τρέχοντος προγράμματος, όφειλε να έχει ήδη διαμορφώσει τις συνθήκες για τη σταθερή και συστηματική έξοδο στις διεθνείς αγορές, με ρεαλιστικά επιτόκια.

Δυστυχώς, όμως, με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτές οι συνθήκες δεν δημιουργήθηκαν, με αποτέλεσμα το χαμηλό κόστος δανεισμού να είναι κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένο.

Εάν υπήρχε κυβερνητική αξιοπιστία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, εάν είχε υλοποιηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, εάν είχαν αναληφθεί ήδη πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους και εάν η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τότε τα επιτόκια δανεισμού, με δεδομένο το ευνοϊκότερο ευρωπαϊκό περιβάλλον και την διεθνώς υψηλή διαθέσιμη ρευστότητα, θα ήταν ήδη χαμηλότερα και λογικά.

Είμαστε η χώρα της ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας της και η μόνη που δεν αξιοποίησε -από το Μάρτιο του 2015- το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο φαίνεται να βαίνει στη λήξη του. Και μάλιστα παρά το γεγονός ότι η ένταξη στο πρόγραμμα αποτελούσε προτεραιότητα της Κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια που όπως και πολλές άλλες ουδέποτε επιτεύχθηκε.

Άλλος ένας εμπαιγμός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, άλλη μία χαμένη ευκαιρία για τη χώρα».

Διαβάστε ακόμα: 

- Χρ. Σταϊκούρας: Επενδυτική έκρηξη ύψους 100 δισ. ευρώ, το σχέδιο της ΝΔ