Navitas Semiconductors: Έτοιμη για χρηματιστήριο και για επανάσταση στη φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών

Navitas Semiconductors: Έτοιμη για χρηματιστήριο και για επανάσταση στη φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών

Η Navitas Semiconductor δεν θα αργήσει να μπει στο χρηματιστήριο, για την ακρίβεια στο Nasdaq, χρησιμοποιώντας την πλαϊνή πόρτα δηλαδή τη μέθοδο απορρόφησης από μία εταιρεία ειδικού σκοπού, ένα SPAC. Το SPAC που θα την απορροφήσει είναι το Live Oak Acquisition Corp II (LOKB NYSE) και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα διαπραγματεύεται πλέον στο Nasdaq με το σύμβολο NVTS.

Η Navitas Semiconductor δημιουργήθηκε το 2014 και έχει ένα και μόνον στόχο. Να αντικαταστήσει τους μικροεπεξεργαστές που χρησιμοποιούνται στους φορτιστές μεγάλου πλήθους μηχανών και μηχανημάτων, όπως κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών, ηλεκτρικών αυτοκινήτων κ.α.

Επίσης, πιστεύει πως θα μπορέσει να κάνει το ίδιο και στα εξαρτήματα (inverters) που μετατρέπουν το συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα που παράγουν τα φωτοβολταϊκά πάνελ σε εναλλασσόμενο ηλεκτρικό ρεύμα που μπορεί να μεταφερθεί μέσα από τα καλώδια του δικτύου μεταφοράς. 

Πως θα το κάνει αυτό; Χρησιμοποιώντας μικροεπεξεργαστές που θα χρησιμοποιούν ως κύριο υλικό το νιτρίδιο του γαλλίου (GaN, gallium nitride) αντί για πυρίτιο.

Το γάλλιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που δεν ανήκει στους ημιαγωγούς, όμως ορισμένες χημικές του ενώσεις, όπως το νιτρίδιό του, έχουν ιδιότητες παρόμοιες με αυτές των ημιαγωγών, οι οποίοι αποτελούν τον πυρήνα όλων των μικροεπεξεργαστών που χρησιμοποιούνται πλέον ευρύτατα, σε κάθε τομέα της βιομηχανίας και της ζωής μας.

Σύμφωνα με την Navitas Semiconductor, τα «τσιπάκια» της από νιτρίδιο του γαλλίου είναι πολύ πιο γρήγορα και πιο αποδοτικά από τα αντίστοιχα με βάση το πυρίτιο, όταν χρησιμοποιούνται σε εξαρτήματα όπως οι φορτιστές και τα inverters. Κατά την εταιρεία, όταν το ηλεκτρικό ρεύμα έχει τάση ανάμεσα από 80 Volt και 1.000 Volt, και ισχύ μέχρι περίπου 100 Κιλοβάτ, οι μικροεπεξεργαστές από νιτρίδιο του γαλλίου μπορούν να κάνουν την διαφορά, ή μάλλον τις διαφορές.

Οι φορτιστές που χρησιμοποιούν το GaN έχουν μικρότερο μέγεθος και εκτελούν την φόρτιση πιο γρήγορα από αυτούς με πυρίτιο, ενώ καταναλώνουν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα αφού έχουν λιγότερες απώλειες.

Αν πιστέψουμε τους ισχυρισμούς της εταιρείας, οι φορτιστές αυτοί μπορούν μέσα σε μισή ώρα να φορτίσουν το 50% μίας μπαταρίας ενός κινητού τηλεφώνου και μειώνουν κατά 10% την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στα συστήματα υπολογιστών που χρησιμοποιούνται στα data centers.

Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μειώνουν κατά 70% τις απώλειες ρεύματος κατά την διαδικασία της φόρτισης, αυξάνοντας κατά 5% την απόδοση των μπαταριών και κατ’ επέκταση την απόσταση που μπορούν να διανύσουν τα αυτοκίνητα με μία φόρτιση. Τα δε φωτοβολταϊκά inverters βελτιώνουν κατά περίπου 10% την αποδοτικότητα των φωτοβολταϊκών συστημάτων. 

Όλα αυτά βέβαια μένει να αποδειχθούν. Προς το παρόν, σύμφωνα με την παρουσίαση της εταιρείας στους επενδυτές, παρά τις συνεργασίες της Navitas Semiconductor με μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Dell Computer, η Lenovo, η LG, η Xiaomi, η Amazon και η Belkin, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας είναι ακόμα πολύ χαμηλός.

Για το 2020 ήταν μόλις 12 εκατομμύρια δολάρια, για το 2021 αναμένεται στα 27 εκατομμύρια και για το 2022 στα 69. Η σοβαρή ανάπτυξη των πωλήσεων αναμένεται από το 2023 και μετά, όταν το κόστος παραγωγής των φορτιστών και των άλλων μηχανημάτων με την χρήση μικροεπεξεργαστών με νιτρίδιο του γαλλίου θα κατέβει στο ίδιο επίπεδο με αυτών που χρησιμοποιούν πυρίτιο.

Για το 2026, όταν το κόστος των φορτιστών GaN, θεωρητικά τουλάχιστον, θα είναι πλέον χαμηλότερο από αυτό των φορτιστών με πυρίτιο, η Navitas Semiconductor πιστεύει πως ο κύκλος εργασιών θα πιάσει τα 640 εκατομμύρια δολάρια.

Αντίστοιχα οι εκτιμήσεις για τα οικονομικά αποτελέσματα λένε πως το περιθώριο μεικτού κέρδους θα ανέβει από το 45% που βρίσκεται σήμερα στο 55% το 2026 και τα οργανικά κέρδη (EBITDA) θα περάσουν από ζημιές 23 εκατομμυρίων το 2021 σε κέρδη 162 εκατομμυρίων το 2026.

Πρέπει να σημειώσουμε πως η εταιρεία, όπως και οι περισσότερες επιχειρήσεις που ασχολούνται με τους μικροεπεξεργαστές, δεν πρόκειται να κατασκευάζει μόνη της τα προϊόντα της αλλά να τα παραγγέλνει σε άλλα εργοστάσια.

Για να δούμε και μέχρι που φθάνουν οι φιλοδοξίες και το «ταβάνι» για την μελλοντική ανάπτυξη της Navitas Semiconductor, το σύνολο της αγοράς που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει προϊόντα με τους μικροεπεξεργαστές νιτριδίου του γαλλίου θα είναι της τάξης των 13 δισ. δολαρίων το 2026. Η εκτίμηση προέρχεται από την παρουσίαση προς τους επενδυτές, υποθέτοντας φυσικά πως τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά για τους μικροεπεξεργαστές από νιτρίδιο του γαλλίου, οι οποίοι προς το παρόν χρησιμοποιούνται κυρίως σε συστήματα φωτισμού τύπου LED. 

Είναι προφανές πως θα αργήσουμε να καταλάβουμε αν οι πρωτοποριακοί μικροεπεξεργαστές που σύντομα θα αρχίσει να παράγει μαζικά η Navitas Semiconductor θα έχουν την αποδοχή που περιμένει η εταιρεία. Οπότε, για τους ενδιαφερόμενους τολμηρούς επενδυτές, μεγάλη σημασία έχει η αποτίμηση της εταιρείας και η τιμή στην οποία θα την αγοράσουν.

Αν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της Navitas Semiconductor από το SPAC Live Oak Acquisition Corp II τηρηθεί, προς το τέλος του Σεπτεμβρίου θα δούμε την αλλαγή του συμβόλου διαπραγμάτευσης από LOKB σε NVTS.

Στην τιμή των 10 περίπου δολαρίων, που είναι πλέον η τιμή κοντά στην οποία διαπραγματεύονται όλα τα SPAC που δεν έχουν βρει στόχο ή δεν έχουν απορροφήσει ακόμα τον στόχο τους, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης, θα είναι κοντά στα 1,4 δισ. δολάρια, ενώ στο ταμείο της θα βρίσκονται περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.

Επειδή τους τελευταίους μήνες η αγορά έχει γίνει πολύ δύσπιστη με τα SPAC, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα πτώσης της τιμής της μετοχής, αμέσως μετά την αλλαγή του συμβόλου διαπραγμάτευσης, κάτω από τα 10 δολάρια, κάτι που έχουμε ήδη δει σε αρκετές άλλες περιπτώσεις.

Για όσους πιστεύουν πως το νιτρίδιο του γαλλίου θα καταφέρει να εκτοπίσει το πυρίτιο από τους μικροεπεξεργαστές των φορτιστών και των inverters, η αγορά μετοχών της Navitas Semiconductor σε τιμές κάτω, ή ακόμα καλύτερα αρκετά κάτω, από τα 10 δολάρια δεν είναι και πολύ παλαβή ιδέα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.