Ναι μεν... αλλά από Moody's για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Ναι μεν... αλλά από Moody's για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Θετική για το αξιόχρεό της (credit positive), χαρακτήρισε η Moody''s την επάνοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων τον Ιανουάριο με μία έκδοση 2,5 δισ. ευρώ, αν και σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, η χώρα αντιμετωπίζει ακόμα σημαντικές προκλήσεις που αφορούν τις προοπτικές ασθενούς ανάπτυξης αλλά και έναν τραπεζικό κλάδο με υψηλά επίπεδα «κόκκινων» δανείων. 

«Ήταν η πρώτη έκδοση χρέους της Ελλάδας εκτός προγράμματος μετά από σχεδόν μία δεκαετία που βασιζόταν σε χρηματοδότηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ», έγραψε ο αναλυτής του οίκου, Μιχαήλ Μιχαηλόπουλος, σε σημείωμα προς τους πελάτες.

«Η έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι θετική για το αξιόχρεο, καθώς αντανακλά τη βελτιούμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών και ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στην πλήρη χρηματοδότησή της από τις αγορές».

Ο Moody''s αξιολογεί την Ελλάδα στη βαθμίδα B3 με θετικές προοπτικές, έξι βαθμίδες κάτω από την επενδυτική διαβάθμιση.

Αν και το κόστος του ομολόγου είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, «η χρονική συγκυρία της έκδοσης ήταν καλή, η ζήτηση ήταν ισχυρή και η απόδοση 3,6% είναι εύκολα διαχειρίσιμη για την Ελλάδα», αναφέρει ο Moody''s. Ο οίκος σημειώνει ότι η προηγούμενη έκδοση πενταετούς ομολόγου από την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2017 είχε απόδοση 4,625%. Η απόδοση 3,6% για αυτή την έκδοση αντανακλά ένα πιο σταθερό πολιτικό περιβάλλον και λιγότερο δύσκολες συνθήκες στην αγορά, δεδομένου ότι η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή στις 16 Ιανουαρίου και πέρασε τη Συμφωνία των Πρεσπών, προσθέτει.