Να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο J. Dijsselbloem

Να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο J. Dijsselbloem

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη λήξη του Eurogroup, δηλώσεις έκαναν ο J. Dijsselbloem, ο P. Moscovici και ο K. Regling. Οι υπουργοί εξέτασαν - μεταξύ άλλων - την πορεία εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας και συγκεκριμένα την επικείμενη εφαρμογή της δεύτερης δέσμης μέτρων, με σκοπό την εκταμίευση του υπολειπόμενου 1 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση της χρηματοδοτικής συνδρομής και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.  

Ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloe,  ανέφερε ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, ενώ η περάτωση της αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2016.

J. Dijsselbloem: Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο στο ασφαλιστικό

O J. Dijsselbloem αναφέρθηκε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά συστήματα για να παραμείνουν σε ικανοποιητικά επίπεδα οι συντάξεις στο προσεχές μέλλον. Πιο συγκεκριμένα, οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους. «Είναι μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που παραμένει ανοιχτή», δήλωσε. Ερωτηθείς αν το Eurogroup ζητά ευρεία στήριξη από τα πολιτικά κόμματα για το συνταξιοδοτικό, ο J. Dijsselbloem είπε ότι δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο, ούτε συζητήθηκε σήμερα, αλλά πρόσθεσε ότι η ευρεία πολιτική συναίνεση «θα είχε νόημα».

Σχετικά με την Ελλάδα συζητήθηκε το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, ώστε να εκταμιευτεί η δεύτερη δόση του ESM για τις ελληνικές τράπεζες, ύψους 1 δισ. ευρώ. "Καλέσαμε τις ελληνικές αρχές να τα υλοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν", σημείωσε ο κ. Dijsselbloem, καθώς στόχος είναι "να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία".

O J. Dijsselbloem σημείωσε πως η ανακεφαλαιοποίηση ήταν επιτυχής, λόγω της σημαντικής συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου στην Ελλάδα. Έτσι, η ανακεφαλαιοποίηση θα κοστίσει λιγότερα από 5,5 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τις μικρότερες τράπεζες ανέφερε ότι η διαδικασία αξιολόγησης της πραγματικής κατάστασης θα περατωθεί σύντομα.

Σε σχέση με το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων άφησε να εννοηθεί πως δεδομένου ότι οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι μικρότερες ενδέχεται να απαιτηθούν επίσης μικρότερα έσοδα από τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο P. Moscovici δήλωσε πως υπήρχε συμφωνία στο θέμα της Ελλάδας, ενώ η θετική αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων θα επιτρέψει την αποδέσμευση της δόσης.

Επίσης, ανακοίνωσε πως η μακροοικονομική εικόνα της χώρας είναι πολύ καλύτερη από την εκτίμηση του καλοκαιριού. Ο κ. Moscovici δήλωσε πως η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις όταν αυτές είναι προς το συμφέρον της χώρας. Ο Γάλλος Επίτροπος τόνισε ότι το ζητούμενο τώρα είναι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Ο Klaus Regling αναφέρθηκε στις "δύσκολες αλλά σημαντικές μεταρρυθμίσεις" στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα και σημείωσε πως μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευτεί 17,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, από το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ.

Το σημείο της ανακοίνωσης του Eurogroup για την  Ελλάδα, αναφέρει τα εξής:

Οι Θεσμοί και ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος στην Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Το Eurogroup αναμένει ότι οι ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν σύντομα τη νομοθεσία που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης δέσμης προαπαιτουμένων. Αυτό θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση των € 1 δις.  από τον ESM.

Οι υπουργοί ενημερώθηκαν ότι η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα δεν απαιτεί περισσότερο από το ποσό των € 10 δισ.  που διατίθενται σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος για το σκοπό αυτό. Αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον φάκελο των 25 δις. € που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατά την έναρξη του προγράμματος στην Ελλάδα. Τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση θα καταβληθεί από τον ESM στο Tαμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

 

Διαβάστε ακόμη: P. Moscovici: Προχωράμε σε πνεύμα συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές