«Να μην ανησυχούν, όσο υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» καλεί τους αγρότες ο Β. Αποστόλου

«Να μην ανησυχούν, όσο υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» καλεί τους αγρότες ο Β. Αποστόλου

Με νεώτερη παρέμβαση του στην Ολομέλεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, επιχείρησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε ανάκτηση από τους αγρότες των ενισχύσεων που δόθηκαν επί υπουργίας Χατζηγάκη το 2008 και 2009. Η τοποθέτηση του βέβαια περιέπλεξε ακόμα περισσότερο την κατάσταση, αφού ουσιαστικά ερμηνεύθηκε ως μη εφαρμογή της προς ψήφιση τροπολογίας.

Ο κ. Αποστόλου κάλεσε τους αγρότες «να μην ανησυχούν, όσο υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» γιατί δεν θα γίνουν οι καταλογισμοί. Κι αυτό γιατί όπως υποστήριξε η σχετική τροπολογία για την ανάκτηση επιδοτήσεων ύψους 320 εκατ. ευρώ κατατέθηκε ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία και να μην είναι έκθετη η χώρα στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε.. «Όσο είμαι εγώ στο υπουργείο δεν πρόκειται να γίνει η ανάκτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Λίγη ώρα αργότερα ο κ.Αποστόλου δήλωσε στις κάμερες που βρίσκονται στο περιστύλιο της Βουλής πως στις πιέσεις της Κομισιόν, προσπαθούμε να μειώσουμε τα ποσά που ζητείται να ανακτηθούν και να δείξουμε οτι κάνουμε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε μαραθώνιο διαπραγμάτευσης, πρόσθεσε, για να απαλύνουμε και να εξαφανίσουμε αν γίνεται τις ανακτήσεις και κάλεσε την αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της ώστε στο μέλλον όποιες ανακτήσεις γίνουν να είναι με συναπόφαση.  

Η ψήφιση του νομοσχεδίου «Βοσκήσιμες Γαίες Ελλάδος και άλλες διατάξεις» μετατίθεται για αύριο, μετά από το αίτημα της ΝΔ για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας σε συγκεκριμένες διατάξεις. Σημειώνεται άλλωστε πως η «βροχή» τροπολογιών - άσχετων και μη - συνεχίστηκε και σήμερα αφού κατατέθηκαν επιπλέον οκτώ - σε σύνολο 23 τροπολογιών. 

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στη Βουλή, μετά και τις επίμονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, είναι η κίνηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη να τροποποιήσει τροπολογία με την οποία παρατεινόταν για επιπλέον πέντε χρόνια η άδεια σε λατομεία - που έληγε στις 31/12/2015. Η αλλαγή ωστόσο έγινε μετά από την ένσταση βουλευτή της συμπολίτευσης και συγκεκριμένα του Θανάση Παπαχριστόπουλου από τους ΑΝΕΛ, ο οποίος χαρακτήρισε την τροπολογία «όχι περίεργη αλλά τραβηγμένη».

Τελικώς η παράταση στις άδειες των λατομείων αντί για πέντε θα είναι για δύο χρόνια προκειμένου μέχρι τότε η κυβέρνηση να εκπονήσει νέο λατομικό κώδικα.

Α.Κ.Κ.

Διαβάστε ακόμα:

- Το υπουργείο ζητάει να πάρει πίσω €320 εκατ. από τους αγρότες