ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Έλληνες εφοπλιστές: «Να εξομαλυνθούν οι διαδικασίες αντικατάστασης των πληρωμάτων»

«Να εξομαλυνθούν οι διαδικασίες αντικατάστασης των πληρωμάτων»

Tην άμεση ανάγκη να εξομαλυνθούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό και αντικατάσταση των πληρωμάτων που, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, παραμένουν εγκλωβισμένα, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

«Προκειμένου η ναυτιλία να μπορεί να εκπληρώνει το ρόλο της, οι ναυτιλιακές εταιρείες θα πρέπει να είναι σε θέση να επανδρώνουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τα πλοία τους και να πραγματοποιούν τις απαραίτητες αλλαγές πληρωμάτων. Ωστόσο, μέχρι τώρα και, παρά τις παρεμβάσεις των φορέων της διεθνούς ναυτιλίας και πολλών ναυτιλιακών χωρών μεταξύ των οποίων και της ελληνικής κυβέρνησης, οι ποικίλοι ισχύοντες περιορισμοί των μετακινήσεων ανά τον κόσμο εμποδίζουν τις αλλαγές των πληρωμάτων», αναφέρει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ).

Προσθέτει ότι η ΕΕΕ από την πρώτη στιγμή ανέδειξε την αναγκαιότητα οι έχοντες αρμοδιότητα διεθνώς να διευκολύνουν την απρόσκοπτη διακίνηση των ναυτικών ανά τον κόσμο με γνώμονα πάντοτε την ασφάλεια και την υγεία τους και ζήτησε να χαρακτηριστούν οι ναυτικοί «ουσιώδεις εργαζόμενοι» προκειμένου να εξασφαλιστεί η ελεύθερη μετακίνησή τους.

Επίσης η Ένωση χαιρετίζει την πρόσφατη κοινή διακήρυξη 13 χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, με την οποία αναγνωρίζεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο η αναγκαιότητα ουσιαστικής επίλυσης του προβλήματος εναλλαγής των πληρωμάτων.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης σε δήλωσή του τόνισε: «Εκπροσωπώντας την ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια που αποτελεί το 20% της διεθνούς ναυτιλίας, νιώθω την υποχρέωση για μία ακόμη φορά να απευθυνθώ στις αρμόδιες αρχές όλων των χωρών που φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη και να ζητήσω να διευκολύνουν, με την υιοθέτηση ρεαλιστικών και πρακτικών διαδικασιών, τις ναυτιλιακές εταιρείες να πραγματοποιούν απρόσκοπτα τις απαραίτητες αλλαγές πληρωμάτων. Οι ναυτικοί μας, η ψυχή των πλοίων μας, όλη αυτή την δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο στάθηκαν σαν αληθινοί ήρωες της θάλασσας, στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τώρα είναι η ώρα των κυβερνήσεων να παρέμβουν, για να γυρίσουν οι ναυτικοί ασφαλείς στα σπίτια τους και άλλοι συνάδελφοί τους να αναλάβουν να συνεχίσουν το σπουδαίο έργο τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ