Να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από την κακοκαιρία αγρότες, ζητά η ΕΝΠΕ

Να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από την κακοκαιρία αγρότες, ζητά η ΕΝΠΕ

Να διενεργηθούν χωρίς καθυστέρηση οι έλεγχοι και να καταβληθούν έγκαιρα δίκαιες αποζημιώσεις στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για τις ζημιές που υπέστησαν και εξακολουθούν να υφίστανται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ζητεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), με απόφαση που έλαβε στην πρόσφατη συνεδρίασή του.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ έγινε ειδική αναφορά στις ζημιές που έχουν προκληθεί μέχρι τώρα, καθώς το μέγεθός τους δεν έχει φανεί πλήρως από τη χιονόπτωση και τον παγετό, σε μεγάλο μέρος της επικράτειας, τόσο στη φυτική όσο και τη ζωϊκή παραγωγή. Για το λόγο αυτό άλλωστε, η ΕΝΠΕ ζητεί να δοθεί παράταση στις προθεσμίες εκπλήρωσης των φορολογικών, ασφαλιστικών και γενικότερα των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, των ζημιωθέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές στις αγροτικές περιοχές κ.α.

Ακόμη, η ΕΝΠΕ καλεί την κυβέρνηση να δώσει λύση στο ζήτημα των διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ στην αγορά (24%) και πώληση (13%) αγροτικών προϊόντων, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να πιστώνουν μόνιμα το Δημόσιο οι παραγωγοί. Αλλά και να προχωρήσει άμεσα η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ