Να διαγραφούν ιδιωτικά χρέη που θα προκύψουν λόγω κορονοϊού
M. Ντράγκι

Να διαγραφούν ιδιωτικά χρέη που θα προκύψουν λόγω κορονοϊού

Ανθρώπινη τραγωδία βιβλικών διαστάσεων χαρακτηρίζει ο Μάριο Ντράγκι την πανδημία του νέου κορονοϊού και καλεί τις κυβερνήσεις να κάνουν τα πάντα για να στηρίξουν τις κοινωνίες. Σε άρθρο του στους FT, ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ θεωρεί αναπόφευκτη μια βαθιά ύφεση, τονίζοντας ότι τα διογκωμένα κρατικά χρέη θα γίνουν μόνιμο χαρακτηριστικό των οικονομικών και θα συνοδευτούν από διαγραφές και ιδιωτικών χρεών.

«Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να δράσουμε δυναμικά και γρήγορα για να αποτρέψουμε την εξέλιξη της ύφεσης σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση. Είναι ξεκάθαρο ότι η απάντηση πρέπει να συμπεριλαμβάνει σημαντική αύξηση του κρατικού χρέους. Η απώλεια των εισοδημάτων του ιδιωτικού τομέα – και όποιο χρέος αντληθεί για να καλύψει το κενό – θα πρέπει εντέλει να απορροφηθεί, εις ολόκληρον ή σε κάποιο βαθμό , από τους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων», σημειώνει ο «Super Mario».

Είναι ο σωστός ρόλος του κράτους να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό του για να προστατεύσει τους πολίτες και την οικονομία από ένα σοκ για το οποίο δεν ευθύνεται ο ιδιωτικός τομέας και δεν μπορεί να απορροφήσει, συμπληρώνει, προσθέτοντας ότι τα κράτη πάντα το έκαναν αυτό σε περιόδους εθνικής ανάγκης, όπως σε πολέμους.

Το κόστος της διστακτικότητας ίσως είναι μη αναστρέψιμο. Η ταχύτητα της επιδείνωση των ισολογισμών ιδιωτικών επιχειρήσεων – που προκαλείται από το λουκέτο της οικονομίας που είναι αναπόφευκτο αλλά και επιθυμητό στην παρούσα φάση – πρέπει να αντιμετωπιστεί με ανάλογη ταχύτητα μέσω των κρατικών προϋπολογισμών, της κινητοποίησης των τραπεζών και , ως Ευρωπαίοι, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο σε αυτό τον κοινό σκοπό. 

Διαβάστε ακόμα:

-Παρέμβαση Ντράγκι: Έχουμε πόλεμο και πρέπει να κινητοποιηθούμε αναλόγως