Ν. Ρουμπινί στους FT: Αναμένεται νέα οικονομική κρίση το 2020

Ν. Ρουμπινί στους FT: Αναμένεται νέα οικονομική κρίση το 2020

Για μια νέα κρίση ως το 2020 προειδοποιεί σε άρθρο του στους Financial Times, ο Νουριέλ Ρουμπίνι, ο καθηγητής που έγινε γνωστός από την πρόβλεψη του για την οικονομική κρίση του 2008. 

O γνωστός ως «Dr Doom» τονίζει ότι ο παράγοντας ανησυχίας είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ, αφού μπαίνουν εμπόδια στις ξένες άμεσες επενδύσεις, στη μεταφορά τεχνολογίας και στη μετανάστευση. Παράλληλα, εκφράζει τον φόβο ότι ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να δημιουργήσει μια εξωτερική κρίση για να τονώσει την οικονομία.

«Με δεδομένο ότι δεν μπορεί να επιτεθεί στη Βόρεια Κορέα ή στην Κίνα, ο στόχος του μπορεί να είναι το Ιράν», υποστηρίζει ο Ρουμπινί.

Ο επόμενος παράγοντας ανησυχίας είναι ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα και την Ευρώπη. Η Κίνα θα έρθει αντιμέτωπη με τα δικά της προβλήματα, ενώ η Ευρώπη βιώνει τις δικές της εντάσεις από τον εμπορικό πόλεμο, πολιτικές αναταραχές, ενώ έχει χάσει την οικονομική της δύναμη, την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να ανακτήσει.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο δίκτυο Bloomberg, είχε εκφράσει την άποψη ότι τα εργαλεία για αντιμετωπιστεί μια νέα κρίση είναι περιορισμένα με δεδομένο ότι υπάρχουν υψηλά δημόσια χρέη σε χώρες ανά τον κόσμο, ενώ οι Κεντρικές Τράπεζες δεν μπορούν πια να δίνουν πακέτα διάσωσης. 

AP Photo/Virginia Mayo