Ν. Παππάς: Θα μπορούσε να αναλάβει ο ESM το ρόλο του ΔΝΤ

Ν. Παππάς: Θα μπορούσε να αναλάβει ο ESM το ρόλο του ΔΝΤ

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να βεβαιωθούμε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση, χωρίς μέτρα που ακυρώνουν τις όποιες δυνατότητες της οικονομίας» υπογραμμίζει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον διαδικτυακό τόπο News247.

«Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους καθίσταται σημαντικό, διότι απώτερος στόχος είναι η ανασύνταξη και ανάταξη της οικονομίας. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μέσο για να ανακατατάξουμε την οικονομία, όχι δικαιολογία για να την καταστρέψουμε με συνταγή ΔΝΤ» αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας και προσθέτει: «αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να βεβαιωθούμε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς μέτρα που ακυρώνουν τις όποιες δυνατότητες της οικονομίας έχουν διαφανεί αυτή τη στιγμή και μετά, όπως έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια το θέμα του χρέους και να δώσουμε μία οριστική λύση». Ο κ. Παππάς σημειώνει στο σημείο αυτό, ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση, όχι επειδή το λέει η κυβέρνηση, αλλά επειδή έτσι ορίζει η συμφωνία και συνεπώς «εάν το ΔΝΤ επιθυμεί να αλλάξει η συμφωνία ή παράμετροι της συμφωνίας, θα πρέπει να πείσει και το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής και τα κοινοβούλια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που θα κληθούν την καινούρια συμφωνία να την επικυρώσουν».

Ο κ. Παππάς δηλώνει, επίσης, ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, ώστε η διαχείριση της οικονομικής κρίσης να καταστεί ευρωπαϊκή υπόθεση, ενώ στο ερώτημα αν θα πρέπει να αποχωρήσει το ΔΝΤ και ποιος θα μπορούσε να αναλάβει τον δικό του ρόλο στην πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει: «θα μπορούσε να αναλάβει ο ESM. Ο ESM είναι ο χρηματοδοτικός βραχίονας. Αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ και συμμετέχει και δεν συμμετέχει. Είναι σαφές ότι κατά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα πρέπει να αναλάβει και τις τελικές του αποφάσεις».

«Η Γερμανία έχει διατυπώσει την άποψη ότι το ΔΝΤ πρέπει να είναι κομμάτι του προγράμματος. Δεν συμφωνούμε με αυτή την άποψη. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι μέσα στα πλαίσια τα ευρωπαϊκά μπορεί να βρεθεί λύση και κυρίως ξέρετε ποιο είναι το κρίσιμο; Το κρίσιμο είναι αυτό που είχε πει και ο πρωθυπουργός στο Νταβός. Ότι οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για καθυστερήσεις» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας και υπογραμμίζει ότι το πρόσφατο παρελθόν πρέπει να διδάξει ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

«Όταν δηλαδή το ΔΝΤ έρχεται κάθε έναν, ενάμιση χρόνο, δύο και ζητάει συγγνώμη επειδή είχε υπολογίσει λάθος πολλαπλασιαστές, δε νομίζω ότι θα πρέπει αυτή η συζήτηση να διαρκέσει πάρα πολύ, επειδή ακριβώς το ΔΝΤ αρνείται να παραδεχθεί ότι για άλλη μία φορά έπεσε έξω για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» αναφέρει ο κ. Παππάς και επισημαίνει: «τον Οκτώβρη, το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 2,3% για την ελληνική οικονομία. Και η ύφεση είναι στο 0,2%. Και αυτή τη στιγμή το Ταμείο επιμένει ότι έχουμε έλλειμμα πρωτογενές για τον προϋπολογισμό στο 0,6% ενώ είμαστε σε πλεόνασμα 0,2%. Δεν μπορεί δηλαδή να υποστηριχθεί η άποψη ότι η χώρα η οποία βγήκε πρωταθλήτρια στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων έχει εκτροχιαστεί δημοσιονομικά».

Ερωτηθείς δε για την απαίτηση του ΔΝΤ να επιβληθεί αύξηση στο ΦΠΑ, ο υπουργός Επικρατείας απαντά: «Δεν προβλέπεται αυτή τη στιγμή από τη συμφωνία, αύξηση του ΦΠΑ και επίσης θα σας έλεγα ότι και τα οικονομικά αποτελέσματα Γενάρη- Φλεβάρη του 2016 είναι πολύ ενθαρρυντικά. Αν πηγαίναμε διαρκώς τα νούμερα σε σχέση με το τι εκτιμά το ΔΝΤ, με βάζετε στον πειρασμό να σας πω ότι σπανίως έχει πέσει μέσα στις εκτιμήσεις του».

Σε ερώτηση για το μητρώο on line media, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει ότι από τις 15- 20 Απριλίου και μετά τα on line media θα μπορούν να εγγράφονται στο Μητρώο. «Έχει γίνει η προετοιμασία και σε πάρα πολύ λίγο διάστημα και μετά θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε και διάφορες υπηρεσίες στα media, τα οποία εγγράφονται, όπως είναι ένα λογισμικό λογοκλοπής για να μπορούν να προστατεύουν τα πνευματικά τους δικαιώματα και βεβαίως να μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η κρατική διαφήμιση μοιράζεται με τρόπο διάφανο και καθαρό μόνο στα on line media -προσέξτε, το διαχωρίζουμε από τα blogs- τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας και προσθέτει ότι μέσα στο τρέχον έτος θα έχει ολοκληρωθεί και το θέμα των αδειοδοτήσεων της ραδιοφωνίας.

Αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ.Παππάς τονίζει ότι το πολύ σε δέκα ημέρες θα αναρτηθεί το τεύχος της προκήρυξης. Μετά θα απαιτηθεί μια εβδομάδα για τη διαβούλευση και στη συνέχεια η εφαρμογή όσων προβλέπει η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία αναφορικά με τις προθεσμίες για την υποβολή φακέλων. «Είμαστε στα τελικά στάδια πάντως. Δηλαδή, νυχθημερόν εργάζεται το επιτελείο το δικό μου το νομικό και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης για να προετοιμαστούμε. Έχει γίνει η συγκρότηση επιτροπών, οι υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες προαπαιτούνται είναι έτοιμες προς υπογραφή, είμαστε πάρα πολύ κοντά» αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας, ενώ προαναγγέλλει βήματα που θα συμβάλουν στη διαφάνεια των μετρήσεων τηλεθέασης.

Ερωτηθείς για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Παππάς αναφέρει ότι η επιτροπή αυτή θα εξετάσει τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις -για τα κόμματα κυρίως- ήταν σκανδαλώδη. Αναφερόμενος στην τελευταία συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τη λειτουργία της δικαιοσύνης, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει ότι «ο κ.Μητσοτάκης εκτέθηκε ανεπανόρθωτα» την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός παρέθετε 13 σημεία, στα οποία είχαν γίνει παρεμβάσεις στη λειτουργία της Δικαιοσύνης με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Κάποιες από αυτές αφορούν την ποινική μεταχείριση για παράνομες πράξεις, οι οποίες έγιναν κατά το παρελθόν. Δυστυχώς υπάρχει η ρήτρα της ευνοϊκότερης μεταχείρισης, δηλαδή θα δικαστείς για κάποιο αδίκημα με την ευνοϊκότερη ρύθμιση που έχει υπάρξει ποτέ. ''Αρα δημιουργούν δεδικασμένο αυτές οι παρεμβάσεις τα οποία δεν μπορούν να ανακληθούν» σημειώνει ο κ. Παππάς και υπογραμμίζει: «ήταν θετική η στάση και της κ.Γεννηματά και του κ.Θεοδωράκη που είπαν ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να τα αλλάξουμε και ο πρωθυπουργός στη δεύτερη ομιλία τούς είπε οτι αυτό το πράγμα θα το συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες για να δούμε πως αυτές τις παρεμβάσεις μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε».

Στο ερώτημα αν υπάρχει «κεντροαριστερό φλερτ με την κ. Γεννηματά», ο υπουργός Επικρατείας απαντά: «τώρα είναι ένα ερώτημα για την καινούρια του ηγεσία εάν θα πατήσει πάνω στην κληρονομιά της προηγούμενης ηγεσίας η οποία το είχε συγκολλήσει αυτό το κόμμα με την ακραία νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ.Σαμαρά ή θα αναζητήσει νέους δρόμους».

«Φαίνεται ότι τα μηνύματα από την ευρωπαϊκή οικογένεια των Σοσιαλιστών είναι μηνύματα που θεωρούν αυτονόητο ότι ένα κόμμα, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται στο προοδευτικό κεντροαριστερό τόξο, θα είχε μία γειτνίαση πολιτική με μία κυβέρνηση της αριστεράς. Δεν είμαι όμως ο κατάλληλος να σας απαντήσω, νομίζω το ερώτημα αφορά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ» αναφέρει στο σημείο αυτό ο υπουργός Επικρατείας. Σημειώνει όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είναι μία συμπαγής κυβερνητική πλειοψηφία, για να προσθέσει: «Από εκεί και πέρα η προσδοκία του να διευρυνθεί η κυβερνητική πλειοψηφία, να υπάρξει μεγαλύτερη ανοχή και μεγαλύτερη στήριξη στο κυβερνητικό έργο νομίζω είναι νόμιμη και διαρκής».

Αναφορικά με την επίσκεψη Σουλτς στην Αθήνα και τη φημολογία ότι πίσω από την επίσκεψη κρύβεται ο στόχος δημιουργίας ενός τρίτου πόλου όλων των μικρών κομμάτων και κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς δηλώνει ότι δεν συζητήθηκαν τέτοια θέματα στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Σημειώνει όμως ότι «ο πρωθυπουργός είναι όχι μόνο ένα κεντρικό πρόσωπο στην ευρωπαϊκή αριστερά, καθώς ήταν υποψήφιος της ευρωπαϊκής αριστεράς για την Κομισιόν στις ευρωεκλογές του 2014, αλλά είναι και ένας πρωθυπουργός ο οποίος καλείται στις συσκέψεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ιδέες, οι οποίες δημιουργούν και πυροδοτούν συζητήσεις. Μία παρουσία η οποία φιλοδοξεί να επηρεάσει στα σοβαρά τις συμμαχίες στην Ευρώπη».

«Η χώρα ποτέ δεν είχε περισσότερες συμμαχίες. Θυμηθείτε ποια ήταν η κατάσταση στις πρώτες φάσεις των μνημονίων ή και μετέπειτα που ήμασταν απλώς προσκολλημένοι στις επιλογές της γερμανικής ηγεσίας. Και με ποιες συμμαχίες; Τώρα όμως φαίνεται ότι τις εξελίξεις στην Ευρώπη τις επηρεάζουμε» συμπληρώνει.

Στην ερώτηση αν υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ τού να είναι υπουργός και να είναι και μέλος της εταιρείας Αγνάντι ΟΕ, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει ότι «δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο, η εταιρεία αυτή έχει λυθεί και έχει δηλωθεί στο πόθεν έσχες το ένα τρίτο ενός οικοπέδου έξι στρεμμάτων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ