Ν. Παππάς: Μέσα στο 2016 δημιουργήθηκαν 200.000 θέσεις εργασίας

Ν. Παππάς: Μέσα στο 2016 δημιουργήθηκαν 200.000 θέσεις εργασίας

Με αναφορά στο αυριανό κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή της ή όχι στην Ευρωπαίκή Ένωση, ξεκίνησε την ομιλία του στο 20ο συνέδριο του Economist στο Καβούρι, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Ο υπουργός σημείωσε ότι φέτος δεν υπάρχουν οι αβεβαιότητες της περασμένης χρονιάς σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, πράγμα που δεν συμβαίνει στην άλλη άκρη της Ηπείρου, ένα 24ωρο πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία. Ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε αρνητικό το γεγονός ότι μία χώρα και μάλιστα αυτού του μεγέθους πάει στις κάλπες με ένα τέτοιο ερώτημα, τονίζοντας ότι θα ήταν εξαιρετικά αρνητικό αν ο λαός στη Βρετανία αποφασίσει για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Επίσης, δήλωσε ότι το κόστος αποχώρησής της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι τεράστιο χαρακτηρίζοντας αφελείς όσους ισχυρίζονται το αντίθετο.

Αφελείς χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας και όσους πέρυσι τέτοιο καιρό έπαιζαν με τη φωτιά, προκρίνοντας το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. «Είναι σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς τους ίδιους ανθρώπους να παρακαλούν να μην αποχωρήσει μια χώρα η οποία δεν είναι καν στο ίδιο νόμισμα» υπογράμμισε ο Ν. Παππάς.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι είμαστε σε μία περίοδο όπου η Ελλάδα ξεπροβάλλει ως λύση για την Ευρώπη και όχι ως πρόβλημα. «Η συμφωνία με τους εταίρους μας έχει οριστικοποιηθεί, υλοποιείται, και η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα από ότι θα περίμεναν πολλοί» υπογράμμισε σημειώνοντας ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη καλύτερα «εάν διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν είχαν καθυστερήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

«Εμείς δεν θα μιλήσουμε για success story» συνέχισε ο υπουργός, «ενώ είχαν υπογραφεί συμφωνίες ανέφικτων πλεονασμάτων. Λέμε όμως ότι μαζί με την αυταπόδεικτη πολιτική σταθερότητα σταθεροποιείται και η οικονομία». Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι η οικονομία έχει όλες τις δυνατότητες να περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς ο στόχος για το πλεόνασμα έχει υπερκαλυφθεί κατά 1% του ΑΕΠ, η ανεργία κινείται διαρκώς πτωτικά ενώ μέσα στο 2016 δημιουργήθηκαν 200.000 θέσεις εργασίας και ο τουρισμός πάει για νέο ρεκόρ αφίξεων. Μίλησε επίσης για τα μεγάλα έργα που ξεκίνησαν εκ νέου μετά από 5 χρόνια και για την απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς η Ελλάδα είναι η πρώτη στη λίστα των χωρών της ΕΕ στην απορρόφηση και είναι η πρώτη στην προετοιμασία για το ΕΣΠΑ της επόμενης περιόδου. «Ψηφίστηκαν μεταρρυθμίσεις που κάνουν το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα πιο δίκαιο και διαφανές με προστασία των χαμηλών εισοδημάτων» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας ενώ στιγμάτισε το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν στήριξε τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.

Ο Νίκος Παππάς δήλωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα της οικονομίας αλλά και την αποτελεσματικότητά της στη συλλογή φόρων με απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Τόνισε, ότι η συζήτηση για το χρέος η οποία άνοιξε, εάν γίνει γρήγορα και αξιόπιστα, θα πείσει τους εγχώριους καταναλωτές και τους διεθνείς επενδυτές ότι «η Ελλάδα είναι για τα καλά σε μία νέα φάση και οι υποχρεώσεις της δεν θα υπονομεύσουν την αναπτυξιακή της προσπάθεια». «Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, « να γίνει τα επόμενα χρόνια ένας κόμβος εμπορίου και μεταφορών στην ανατολική Μεσόγειο, κρίσιμος για όλο τον κόσμο. Με αξιοπιστία και ισχυρά δίκτυα στις μεταφορές και στις επικοινωνίες, με αξιόπιστη και λειτουργική δημόσια διοίκηση, με διαφανές πολιτικό σύστημα και δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου».

Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι όσοι πίστεψαν ότι η κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει με συνέπεια την αποσταθεροποίηση της οικονομίας διαψεύστηκαν ενώ θέτοντας το ερώτημα στο πώς η Ελλάδα σταθεροποιείται και ανακάμπτει, υπογράμμισε το γεγονός ότι οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι: η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ακόμα και αν αυτές δεν είναι ευχάριστες για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες – φέρνοντας ως παράδειγμα το Ασφαλιστικό και τη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες-, η μείωση των κομματικών εξαρτήσεων στο Δημόσιο, η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία, καθώς «η αποδοχή μιας πολιτικής από τον κόσμο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητά της». Αναφερόμενος στην αποδοχή συγκεκριμένων πολιτικών από τον λαό, ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι αυτή μπορεί να διατηρηθεί εάν η εφαρμοζόμενη πολιτική μεριμνά για τη δημιουργία απασχόλησης και την προστασία των αδυνάμων, φέρνοντας ως παράδειγμα την προστασία της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά εισοδήματα, τη μη περικοπή μισθών και συντάξεων ή απολύσεων από το Δημόσιο, την πρόσβαση όλων των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη συνέχιση του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση. Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα εργασιακά και στη μη απελευθέρωση των απολύσεων καθώς όπως υπογράμμισε, «μέσα στην πορεία της κρίσης αποδείχθηκε ότι ούτε η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ούτε η ραγδαία μείωση του εργασιακού κόστους συμβάλλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας ή πολύ περισσότερο της παραγωγικότητας». «Όλες οι παραπάνω ρυθμίσεις» δήλωσε ο Ν. Παππάς, «είναι πυλώνες μιας δίκαιης ανάπτυξης στην οποία επιθυμούμε να μπούμε ως κοινωνία. Μιας ανάπτυξης όπου μέσα από τους παραπάνω αλλά και άλλους μηχανισμούς, οι καρποί της δεν θα είναι προνόμιο μιας ελάχιστης μειοψηφίας».

Ο Νίκος Παππάς απέδωσε επίσης την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και στην έστω και μερικώς, εκλογίκευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, γεγονός που συμφώνησαν με τους εταίρους, καθώς όπως τόνισε, τα πλεονάσματα του προηγούμενου προγράμματος ήταν ανέφικτα. Το ύψος των πλεονασμάτων πρέπει να διαμορφωθεί στο 1,5% με 2% για την περίοδο μετά το 2018 σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και τόνισε ότι το περυσινό δημοψήφισμα ήταν αυτό που συνέβαλλε αποφασιστικά στο γεγονός απαλλαγής της χώρας από τη δέσμευση μεγάλων πλεονασμάτων και αβεβαιότητας για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών.

«Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και του κοινού νομίσματος» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να βγάλει τα κατάλληλα συμπεράσματα, όπως του ότι τα δύο προηγούμενα προγράμματα ήταν η επιτομή της οικονομικής και πολιτικής αποτυχίας και ότι τα χρέη τα οποία μετατράπηκαν σε δημόσια δεν μπορούν να αποπληρωθούν με τεράστια πλεονάσματα τα οποία θα καταδικάσουν την Ήπειρο και κάθε χώρα ξεχωριστά στην ύφεση. «Πρέπει να αρχίσει μια γενναία συζήτηση για μια ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα των δημοσίων χρεών» τόνισε ο κ. Παππάς, «έτσι ώστε η επίλυση του προβλήματος του χρέους να γίνει εφαλτήριο για την ανάπτυξη, όχι προπομπός νέας ύφεσης. Η ελληνική κυβέρνηση, συνέχισε, δεν θα πολιτευτεί όπως άλλες συντηρητικές κυβερνήσεις αλλά η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει έτσι ώστε να μην υποστεί άλλη χώρα τις δυσμενείς συνέπειες τέτοιων ακραίων πολιτικών. «Το μέλλον της Ένωσης δεν είναι υπόθεση τεχνοκρατών» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας με πολιτικές που προκρίνουν την αδιαφάνεια και αυξάνουν κατακόρυφα τη δυσπιστία των πολιτών στην ΕΕ, αντίθετα, επιλογές όπως η συμμετοχή του ευρωκοινοβουλίου στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και η εκλογή προέδρου της Κομισιόν με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, είναι στη σωστή κατεύθυνση, τόνισε.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι «η ιδέα ότι εάν κάθε χώρα καθαρίζει την αυλή της η κοινότητα θα είναι καθαρή, ήρεμη και καθόλου ταραγμένη» δεν λειτουργεί. Και όποιος την ασπάζεται, συνέχισε ο υπουργός, να αναλογιστεί ότι τέτοιες προσεγγίσεις τροφοδοτούν εκ νέου το κύμα απομονωτισμού και εθνικισμού μέσα στην ΕΕ. «Όταν για τα συλλογικά προβλήματα και τις κοινές αδυναμίες κατηγορούνται έθνη, κράτη, λαοί» τόνισε ο Νίκος Παππάς «κανείς πρέπει να είναι έτοιμος για πολιτικές συνέπειες όπως αυτές που αντιμετωπίζουμε στη Γαλλία, στη Βρετανία αλλά και σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης».

Κλείνοντας ο Νίκος Παππάς δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον επιδέξιος ακροβάτης ισορροπώντας ανάμεσα σε ανέφικτες υποσχέσεις προηγούμενων προγραμμάτων και ανάλογες απαιτήσεις εταίρων, αλλά είναι ένας ειλικρινής και αξιόπιστος εταίρος, συμβάλλοντας στην ενότητα της Ευρώπης. Και η ΕΕ, συνέχισε, πρέπει γρήγορα να εμβαθύνει τη Δημοκρατία και την οικονομική ολοκλήρωση, αποδεικνύοντας ότι έχει πλέον και την πολιτική πείρα και τη δυνατότητα να προχωρήσει με τρόπο που θα προστατεύει τους λαούς της από κρίσεις όπως αυτή της Ελλάδας. «Η Ελλάδα λοιπόν σταμάτησε να είναι επιδέξιος ακροβάτης και η Ενωμένη Ευρώπη διδαγμένη από την κρίση της στην Ελλάδα, μπορεί να βγάλει συμπεράσματα ώστε να πάψει γρήγορα να είναι ταραγμένη, να γίνει περιεκτική, να ξαναγίνει μια υπόθεση την οποία οι λαοί της πιστεύουν, μια επιλογή που θα τους οδηγήσει στους δρόμους της ανάπτυξης και της ευημερίας» τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ