Ν. Καραμούζης: Καθαρή έξοδος μόνο με τέσσερις προϋποθέσεις

Ν. Καραμούζης: Καθαρή έξοδος μόνο με τέσσερις προϋποθέσεις

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος… γύρος των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για τον τελικό «λογαριασμό», όπως αυτός θα προκύψει από τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ μέσα στον Μάιο.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Eurobank, κ. Νίκος Καραμούζης, στο πλαίσιο του τρίτου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, απομένουν ακόμη δύο «γύροι» διάθεσης στοιχείων και ανταλλαγής απόψεων με τις ρυθμιστικές Αρχές, ενώ η όλη διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και σε πολύ καλό κλίμα.

Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το αποτέλεσμα, τόνισε ο κ. Καραμούζης. Αυτό που μπορούμε να πούμε, πρόσθεσε, είναι ότι συνεργαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τις αρχές έτσι ώστε οι τράπεζες να μην αποτελέσουν πρόβλημα στην προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση.

Πληροφορίες του liberal.gr αναφέρουν ότι χθες ήταν η τελευταία ημέρα διάθεσης στοιχείων για τον πρώτο γύρο και θα ακολουθήσει η αξιολόγησή τους από τις ομάδες εργασίας των ρυθμιστικών αρχών. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί άλλες δύο φορές μέχρι το τέλος Απριλίου. Εκτιμάται δε, ότι ο πρώτος «γύρος» διάθεσης στοιχείων, ο οποίος στην ουσία αποτελείται από δύο μέρη, είναι και ο πιο σημαντικός για το τελικό αποτέλεσμα.

Σε ότι αφορά το debate μεταξύ προληπτικής γραμμής στήριξης και αποθεματικού ασφαλείας, ο κ. Καραμούζης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα περισσότερο τεχνικό ζήτημα. Δεν θα υπάρξει «καθαρή έξοδος» αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος σε τέσσερις τομείς: ο πρώτος είναι η εξυγίανση των τραπεζών, ο δεύτερος αφορά την ελάφρυνση του χρέους, ο τρίτος την πλήρη άρση των capital controls και ο τέταρτος την εφαρμογή μέτρων για την στήριξη της ανάπτυξης.

Αφού λύσουμε αυτά τα ζητήματα, τότε ίσως η συζήτηση για το αν η χώρα χρειάζεται μία προληπτική γραμμή στήριξης ή αρκεί ένα ταμειακό απόθεμα, θα έχει νόημα. Πάντως, ο κ. Καραμούζης, κατέληξε εκφράζοντας την άποψη ότι αν η χώρα λέει ότι δεν μπορεί μόνη της και θέλει βοήθεια τότε αυτό είναι ενδεχομένως λάθος μήνυμα προς τις αγορές. Στον τραπεζικό κλάδο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα, συμπλήρωσε.

Κωνσταντίνος Μαριόλης

Φωτογραφία αρχείου Intime News